Slané sušienky so semienkami
Autor: Wera
Slané sušienky so semienkami

Chystáte prvú jarnú grilovačku, alebo len návštevu na záhrade? Treba pripraviť niečo aj pre chlapov a chlapi majú určite najradšej niečo slané, veď potom lepšie chutí studené pivko. Prinášame malú inšpiráciu, dúfam že sa podaria.


 

 

Slané sušienky so semienkami

chrumkavé

Obtiažnosť prípravy: ľahká (1B)

Doba prípravy: asi 35 minút

Doba pečenia: asi 25 minút

Vystačí na: asi 40 kusov


Na cesto:

150 g celozrnnej múky

150 g hladkej múky

1 balíček sušeného droždia 

1 zarovnaná KL soli

½ KL sladkej papriky

štipka korenia

50 g zmäknutého margarínu

150 g strúhaného tvrdého syra

180 ml teplej vody

 

Na potretie a posypanie:

50 ml vody

makové, sezamové a ľanové semienka

hrubá soľ

 

Ešte potrebujeme:

2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s droždím, soľou, paprikou a čiernym korením. Pridáme margarín, syr a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 2 rovnaké diely. Pomocou váľka vyvaľkáme na obdĺžniky 30 x 40 cm a nanesieme na plechy vyložené papierom na pečenie. Cesto pomocou štetca alebo pierka potrieme vodou a na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou. Ostrým nožom alebo ostrôžkou každý plát nakrájame na 20 obdĺžnikov. Posypeme semienkami a soľou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.


Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Doba pečenia: asi 25 minút


3. Sušienky necháme vychladnúť.

 

TIPY: V dobre uzavretej nádobe vydržia až 3 týždne. V prípade potreby je možné sušienky aj zamraziť.

Kategória: Rady redakcie