|
||||
![]() Trávite v kuchyni pomerne dosť času prípravou chutných jedál a dobrôt pre celú svoju rodinu? A koľko z tohto času venujete čisteniu vašej kuchynskej linky? Ak málo, tak zbystrite, pretože zanedbávate najfrekventovanejšie miesto vašej kuchyne! Na čo všetko sa kuchynská linka využíva a nemala by sa? A ako mať dvoje kuchárske kráľovstvo dokonale čisté? Prachu vás suchá handra nezbaví Rovnako ako pri všetkých činnostiach, aj pri upratovaní je základom úspechu plán. Ak túto fázu podceníte, budete musieť niektoré kroky zopakovať, čo by určite nepotešilo žiadnu gazdinku. Začnite s utieraním prachu na kuchynských skrinkách, policiach a rámoch. Nezabúdajte, že začínate od vrchu smerom nadol. Dôležité je používať vlhkú, nie suchú utierku. Prach chcete predsa utrieť a nie ho iba rozvíriť a nechať ho opäť usádzať sa na váš nábytok.
Pravidelná výmena špongií a utierok je základ V mnohých domácnostiach je zvykom používať jednu utierku prakticky na všetko, čo je obrovská chyba. Kuchynský riad, sporák či mokré ruky by si zaslúžili mať vlastnú utierku. Určite nechcete, aby sa baktérie prenášali z miesta na miesto. Po každom použití sa musí nechať utierka dôkladne vysušiť. Rovnako je to aj so špongiou na umývanie riadu. Napriek tomu, že špongie sú veľkými pomocníkmi, môžu nám spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Po každom použití ju nezabudnite poriadne vyžmýkať a za žiadnych okolností ju nenechávajte v dreze a ani na mokrých miestach, aby ju nezačali okupovať baktérie.
Čistá kuchynská linka- prvé pravidlo pre správnu gazdinku Uvedomili ste si, ako často prichádzate do styku s kuchynskou linkou a čo všetko na nej robíte? Kladieme na ňu tašky s nákupom, na ktoré sa zospodu cestou z obchodu stihne nazbierať mnoho špiny. Potom však na tej kuchynskej linke krájame pečivo, či kladieme na ňu iné potraviny. Tiež sme leniví na vyberanie lopárika zo skrine, a tak sa kuchynská linka používa ako multifunkčná plocha. Škrabeme na nej zemiaky a krájame zeleninu, ktorá je striekaná pesticídmi a inými chemikáliami. Následne ju používame na krájanie surového mäsa. Dochádza tak ku kontaktu potravín, ktoré by sa stretnúť v surovom stave vôbec nemali. A nakoniec- na čistenie kuchynskej linky používame prípravok na umývanie riadu, ktorý však už podľa názvu nie je určený na odstraňovanie nečistôt z kuchynskej linky, ale z riadu. Je to síce pre nás jednoduchšie, ale aby ste prenikli do každej škáry, siahnite po abrazívnych krémových čistiacich prípravkoch, ktoré zbavia povrch nečistoty oveľa rýchlejšie a najmä účinnejšie.
Dajte si záležať na čistote! Aby bola vaša kuchynská linka čistá a zbavená zaschnutej špiny, je vhodné používať krémové čistiace prípravky, napr. Cif Cream z voňavej rady Aroma. Prekonajte zlozvyk, ktorý sa zaužíval v mnohých domácnostiach- očistiť kuchynskú linku prípravkom na umývanie riadu. Ten nie je určený na odstraňovanie nečistôt z kuchynskej linky, ale z riadu. Veď aj na vyčistenie pripáleného hrnca siahnete po abrazívnych krémových čistiacich prípravkoch, ktoré zbavia povrch nečistoty oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Sú tiež účinným pomocníkom pri odstraňovaní mastnej špiny, ktorá sa dostane do každej škáry na kuchynskej linke. Prípravky na čistenie by ste si mali vyberať podľa materiálu vašej kuchynskej linky. Pri ich čistení sa musíte uistiť, že ich nepoškriabu a nezničia. Na umytie linky používajte vlhkú handričku a čistú vodu, a následne čistiaci prípravok. Ak chcete vyčistiť úchyty alebo držiaky na skrinkách, použite mäkkú kefu, ktorú predtým ponoríte do čistiaceho roztoku. Kuchynský nábytok, ktorý má osadené lesklé fóliové dvierka, si vyžaduje pri čistení výnimočnú starostlivosť.
|
||||
|