Počet celiatikov stále rastie
Autor: Tomáš T.
Pondelok, 18. máj 2015
Počet celiatikov stále rastie

Pacientov so zistenou celiakiou z roka na rok pribúda. To hovoria štatistiky ale aj skúsenosti každého z nás. Veď kto by vo svojom okolí nepoznal aspoň jedného známeho, kto je odkázaný na bezlepkovú stravu. 


Celiakiou, teda autoimunitným ochorením vyvolaným neznášanlivosťou bielkovín v obilninách, je podľa aktuálnych údajov postihnuté až jedno percento populácie sveta. Do tohto počtu sa zarátavajú aj ľudia, u ktorých celiakia nebola zatiaľ odhalená. Niektoré zdroje uvádzajú, že diagnostikovaných je na svete asi len 5 % súčasných celiatikov. Výskyt celiakie sa v rôznych krajinách líši. Na Slovensku má túto vrodenú poruchu metabolizmu, ktorá sa prejavuje poruchami aktivity enzýmov odbúravajúcich glutén zo stravy približne jeden človek zo 400.

 

Celiakia sa u rôznych ľudí prejavuje rôzne. Niektorí ju majú odmalička po ukončení prijímania dojčenskej potravy, u iných sa prejaví v neskoršom veku. Najčastejšími symptómami sú pretrvávajúce hnačky, výrazné chudnutie, únava, nafúknuté brucho, bolesti brucha, nevoľnosť a u detí aj poruchy rastu. Signálom poukazujúcim na celiakiu môžu byť aj ochorenia imunitného systému.

 

Čo jesť, keď vám zistia celiakiu?

Ako ste už zrejme počuli, výsledkom celiakie je poškodzovanie črevnej sliznice. Ak vám lekári toto ochorenie zistia, diéta s vylúčením potravín obsahujúcich pšenicu, jačmeň, raž a ovos je jedinou cestou ako zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu vášho stavu. Pamätajte však na to, že aj ako celiatici sa môžete stravovať plnohodnotne a chutne. Vo vašej strave zostáva ovocie a zelenina, strukoviny, zemiaky, mlieko a mliečne výrobky a nemusíte sa obávať ani mäsa, rýb či vajec. Náhradu obilnín si vytvoríte z prirodzene bezlepkových potravín, za ktoré sa považujú kukurica, ryža, proso, pohánka, amarant či quinoa. Ako náhradu za pšeničnú múku sú čoraz dostupnejšie bezlepkové múčne zmesi.

 

 

 

 

Bezlepkové proteínové sušienky so zníženým obsahom cukru obohatené o blahodarnú kyselinu listovú. Bezlepkové slané tyčinky, ktoré obsahujú až 20-percentný podiel rastlinných bielkovín. Na Slovensku má celiakiu približne jeden človek zo 400.
Kategória: Zdravá strava