|
||||
![]()
Medvedí cesnak, ľudovo nazývaný aj lenek, je určitým poslom jari. Práve na jar si naše telo žiada prečisťovanie a toto nám umožní táto zdravá rastlina. Listy medvedieho cesnaku sú podobné konvalinke, vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, sú obalené bielymi priehľadnými šupkami. Stonka je hladká, vysoká až 30cm. Nájsť ho môžeme na vlhkých lúkach, v tienistých, listnatých a horských lesoch. Okamžite zacítite jeho prenikavú cesnakovú vôňu. Z pôdy vyrastá v mesiacoch apríl a máj. Kvety zbadáme uprostred mája.
V tejto rastline sa skrýva liečivá sila, ktorú by sme mali využiť. Prečisťuje, lieči chronické kožné choroby. Liehový výťažok z cesnaku medvedieho môžeme využiť napríklad na podporu pamäte. Ak máte problémy so žalúdkom, užitie tejto rastliny naň pôsobí veľmi priaznivo. Rovnako pomáha pri prudko prebiehajúcich a chronických hnačkách, pri zápchach, ktoré spôsobujú vnútorné kŕče. Celkovo zlepšujú črevný systém. Pomáha aj pri nespavosti, znižuje vysoký tlak. Pri ťažkostiach s dýchaním a zahlienených pľúc je veľmi účinné víno z tejto liečivej rastliny. Liečivé účinky sa využívajú aj pri tuberkulóze a vodnatieľke, prečisťuje obličky a krv. Ak vás trápia staré rany, potrite si ich čerstvou šťavou. Niektorým ľuďom pomáha i pri bolestiach hlavy. Detoxikuje a dezinfikuje celý organizmus.
Využiť ho môžete ako koreninu. Čerstvé listy sa nadobro pokrájajú ako pažítka alebo petržlen a dajú na chlieb, do polievok, do šalátov a mäsitých jedál.
Ďalej ako tinktúru - naplňte fľašu až po hrdlo nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejte 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom a postavte na 14 dní na slnečné miesto. Užívajte denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody. Medvedí cesnak môžete využiť aj ako víno- vezmite plnú hrsť pokrájaných listov, povarte ich v ¼ litri bieleho vína, oslaďte podľa chuti medom či sirupom a pite po dúškoch. |
||||
|