Zlatý Bažant Marcové - prvá jarná voľba z Hurbanova
Zlatý Bažant Marcové -  prvá jarná voľba z Hurbanova

- Milovníci zlatého moku budú môcť v tomto roku privítať jar skutočne originálne.  Jarná špecialita Zlatý Bažant Marcové z hurbanovského pivovaru poteší po dlhej zime každého, kto vie oceniť netuctové a chutné pivné špeciály. Polotmavý ležiak Zlatý Bažant Marcové 13%  je inšpirovaný bavorskou tradíciou piva „Märzen“ a je vyrobený z jačmenného sladu bavorského typu. V týchto dňoch prichádza na trh ako limitovaná edícia  v štvorbalení 0,5l fliaš, a vo vybraných puboch bude počas jari dostupné aj ako čapované.


Tradícia varenia piva „Märzen“ pochádza zo 16. storočia. V tom čase sa v bavorskom pivovarníctve dohodlo, že pivo sa smie variť iba v období od septembra do apríla. Dôvodom bola snaha predísť riziku vzniku požiarov pri varení piva, ako aj potreba nižších teplôt pri jeho výrobe. Aby bol aj počas letnej sezóny dostatok zlatého moku, v marci sa vyrobila špeciálna várka piva s dlhšou životnosťou. Tá sa dosiahla zvýšením koncentrácie sladiny a aj vyšším obsahom alkoholu v pive, pomohlo jej tiež silnejšie chmelenie.

 

Zlatý Bažant sa rozhodol túto tradíciu oživiť, a pred veľkonočnými sviatkami priniesť pivnú špecialitu, ktorá ulahodí tradičným pivárom, ako aj fajnšmekrom vyhľadávajúcim rôzne pivné „vychytávky“. Zlatý Bažant Marcové je polotmavý ležiak s vyššou stupňovitosťou, ktorý svoju vyváženú sladovú chuť a jedinečnú farbu získal z jačmenného sladu bavorského typu.