NÓRSKU ŠPECIALITU SKREI MÔŽETE OCHUTNAŤ AJ NA SLOVENSKU
Autor: Zuzana
NÓRSKU ŠPECIALITU SKREI MÔŽETE OCHUTNAŤ AJ NA SLOVENSKU

Aj vy patríte ku gurmánom, ktorí si radi pochutnajú na morských delikatesách? Nórska treska skrei je známou špecialitou po celom svete. Obľúbená je nielen pre svoje lahodné a výživné mäso, jedineč- nou ju robí najmä čerstvosť a sezónna dostupnosť. Skrei sa loví len od januára do apríla a v týchto dňoch si ju môžete dopriať aj ako špeciálne menu hotela Mercure Bratislava Centrum.


Lahodná chuť, chudé mäso a nutričná hodnota robia zimnú tresku skrei najexkluzívnejšou bielou rybou. Vo svete ju ponúkajú renomovaní šéfkuchári v známych parížskych, bruselských, či londýnskych reštauráciách. „Mäso tresky skrei obsahuje vysoký podiel vitamínu D a má lahodnú chuť. Výnimočnou ju robí čerstvosť a sezónna dostupnosť, nakoľko sa loví len v zimných mesiacoch od januára do apríla,“ vysvetľuje šéfkuchár Michal Hečko z reštaurácie Signature v hoteli Mercure Bratislava Centrum.

Polárna treska skrei je nórskym pokladom. Jej domovom je Barentsovo more, kde kvalita vody v spojení s dostupnou potravou tvoria najlepšie podmienky pre jej rast. V januári začína putovanie miliónov arktických tresiek pozdĺž severného pobrežia Nórska k nádhernému súostroviu Lofoty – 400 km od polárneho kruhu, kde zabezpečia zachovanie svojho druhu. Táto náročná cesta robí trosku skrei zvláštnou a jedinečnou rybou. Vďaka pohybu má dospelá ryba lahodné, pevné a až priam priesvitne biele mäso.

Polárnu tresku skrei prináša na stôl hosťom šéfkuchár Michal Hečko z reštaurácie Signature v hoteli Mercure Bratislava Centrum. Ochutnať ju môžete aj v rámci celého menu: polievka z tresky skrei s kokosovým mliekom a filet s karfiolovým pyré, s restovanou zeleninou mangold, s repou a miso omáčkou.

„Pre našich hostí sme si pripravili aj ďalšie špeciality, ktoré môžu ochutnať v rámci nového menu. Jednou z nich je aj osviežujúci cviklový šalát s tekvicou, šovdra šunkou, vyzretým ovčím syrom a dressingom z horského medu,“ uviedol šéfkuchár Michal Hečko z reštaurácie Signature v hoteli Mercure Bratislava Centrum.

 

Polievka z tresky skrei s kokosovým mliekom:

Suroviny:

·         100g žltej cibule

·         15g pretlačeného cesnaku

·         20g hnedého cukru

·         200g ošúpaných zemiakov

·         10g nastrúhaného čerstvého zázvoru

·         očistený trup z tresky skrei

·         soľ

·         mleté čierne korenie

·         citrónová šťava

·         0,1l kokosového mlieka

Postup:

Cibuľu a cesnak orestujeme do sklovita, pridáme nakrájané zemiaky, opečieme, posypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Vložíme zázvor a zalejeme vývarom, ktorý sme si pripravili z rybacieho trupu. Povaríme, kým zemiaky nezmäknú a rozmixujeme do hladka alebo prepasírujeme. Pridáme kokosové mlieko a necháme polievku ešte prevrieť. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

 

Filet z tresky skrei s karfiolovým pyré, restovaným mangoldom, s repou a miso omáčkou

·         200g tresky skrei

·         80g karfiolu

·         štipka kurkumy

·         1dcl mlieka

·         160g mangoldu

·         100g dusenej repy

·         1PL medu

·         1PL miso pasty

·         20g žltej cibule nakrájanej nadrobno

·         ½ strúčika cesnaku

·         1ČL hnedého cukru

·         20ml bieleho suchého vína

·         vývar z rybacieho trupu

·         soľ

·         korenie

 

Tresku osolíme, okoreníme z oboch strán a opečieme na panvici, najskôr kožou smerom dole. Necháme dopiecť vo vopred vyhriatej rúre na 160°C približne na 5 – 6 minút.

 

Pyré si pripravíme s karfiolu, ktorý dáme variť do mlieka na miernom ohni a po zmäknutí ho rozmixujeme s kurkumou úplne dohladka. Ochutíme soľou a korením.

 

Prílohu – udusenú repu orestujeme na panvici, pridáme očistený mangold a polejeme medom, dochutíme soľou a korením.

 

Na prípravu omáčky orestujeme cibuľku s cesnakom. Potom pridáme cukor, necháme skaramelizovať a podlejeme vínom, ktoré necháme zredukovať. Pridáme naberačku vývaru, ktorý tiež zredukujeme. Na záver v omáčke rozmiešame miso pastu, premixujeme a prepasírujeme. Dochutíme podľa potreby.

 

Kategória: Zdravá strava