
Mlieko je z hľadiska výživy vysokohodnotná potravina, ktorá obsahuje všetky najdôležitejšie živiny, potrebné pre správny vývoj človeka. „Za najhodnotnejšie sa považujú v mlieku živočíšne bielkoviny. Ich obsah nezávisí od obsahu tuku, takže aj nízkotučné mlieko ich má dostatok,“ ozrejmuje výživový odborník a gastroenterológ MUDr. Peter Minárik. Najvýznamnejšia bielkovina nachádzajúca sa v mlieku je kazeín, tvorí až 80 % obsahu bielkovín.
Mlieko a mliečne výrobky zohrávajú veľmi dôležitú úlohu vo vyváženej strave. Sú odporúčané vo výživových smerniciach vo všetkých členských štátoch EÚ. „Sú to prírodné produkty, ktoré poskytujú organizmu všetky dôležité živiny, či už vysoko kvalitné mliečne bielkoviny, prospešné vitamíny (B, A, D, E, K), minerálne látky (najmä vápnik, fosfor, draslík, horčík, zinok), laktózu či enzýmy,“ hovorí MUDr. Peter Minárik.
Vedecké štúdie poukazujú nato, že mliečne výrobky ako súčasť vyváženej a pestrej stravy majú okrem svojej výživovej hodnoty tiež množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Mlieko a mliečne potraviny prispievajú k správnemu vývoju kostí a nízkotučné mliečne výrobky navyše podporujú kontrolu optimálnej telesnej hmotnosti. Meta-analýza a prieskum systematických štúdií o vzťahu mlieka a jeho vplyvu na organizmus priniesli významné výsledky: pravidelná konzumácia mlieka je spojená s 19% znížením srdcových ochorení, s 21% znížením cukrovky, konzumácia mliečnych výrobkov môže znižovať aj riziko vzniku infarktu.
.jpg)
Pozrime sa nato, čo mlieko obsahuje:
• Mliečne bielkoviny – sú základnou súčasťou bunkových štruktúr, medzibunkových tkanív, hormónov a enzýmov. „Majú vysokú stráviteľnosť, preto sú ľahko prijímané a dobre vstrebávané v črevách a prinášajú ľudskému organizmu všetky dôležité aminokyseliny potrebné pre jeho vývoj,“ vysvetľuje odborník na výživu a gastroenterológ MUDr. Peter Minárik.
• Mliečny tuk – má energetickú a ochrannú funkciu. Je bohatým zdrojom vitamínu A, obsahuje však aj vitamíny D, E a F.
• Mliečny cukor – laktóza – má vo výžive podobnú funkciu ako iné sacharidy. Je prevažne zdrojom rýchlej a ľahko využiteľnej energie. U väčšiny mliečnych výrobkov je laktóza, alebo jej časť, premenená na kyselinu mliečnu, ktorá má tiež mimoriadny význam. V potravinách zabraňuje vzniku a rozvoju nežiaducej hnilobnej mikroflóry a pôsobí ako prirodzený konzervant. Podobne pôsobí aj v celom tráviacom trakte, najmä v hrubom čreve, ktoré tak chráni pred negatívnym pôsobením hnilobnej mikroflóry.
• Vápnik – Podľa MUDr. Petra Minárika je jeho príjem do organizmu z mlieka a mliečnych výrobkov jedinečný. „Jeho zvýšená spotreba je nevyhnutná u malých detí a tiež u dospievajúcej mládeže, tehotných a dojčiacich žien, ale aj u starších ľudí. Nedostatok vápnika spôsobuje veľmi závažné ochorenia kostí – osteoporózu a osteomaláciu, poruchy zrážanlivosti krvi, problémy s činnosťou obličiek a pod. Vo výžive našej populácie zabezpečujú mliečne výrobky asi 70 % prísunu vápnika. Zvyšok je doplňovaný zeleninou a ovocím (16 %), vodou (7 %), cereálnymi produktami (4 %), mäsom a rybami (3 %).“
|