|
||||
![]() Cestovné kancelárie, ako vždy, ponúkajú širokú škálu akcií a zliav. Pri vidine oddychu počas pracovného roka nie je žiadnym hriechom využiť niektorú zo zvýhodnených ponúk. Cesta do vzdialených destinácií však prináša nemálo nástrah. Úpaly, alergie, horúčky, najčastejšou nás však sužuje cestovateľská hnačka alebo inak aj faraónova kliatba.
Horúce letné dni sú ideálnym prostredím pre rast a šírenie baktérií a vírusov. Preto sú dovolenkové choroby zväčša infekčnej povahy. Typická cestovateľská hnačka sa prejaví tri a viackrát denne riedkou stolicou. Môžu ju sprevádzať bolesť hlavy, závraty, pocit slabosti, nepríjemná chuť v ústach. Ak sa práve chystáte na cestu do jednej z dovolenkových destinácii, môžete už teraz preventívne bojovať proti prípadným hnačkovým ťažkostiam. Zvýšením príjmu probiotických kultúr posilníte črevnú mikroflóru a stanete sa odolnými voči cudzokrajnej strave. V súčasnosti sa probiotické baktérie vyskytujú nielen v mliečnych výrobkoch, ale aj ako potravinové doplnky v podobe toboliek. Slovenské riešenie, pohárik slivovice alebo vypálenie červa alkoholom síce neutralizuje cudzie mikróby, ktoré náš mechanizmus nepozná, nie každému však zaberie.
Najlepšou prevenciou infekčných hnačiek je dobrá hygiena. Pred každým jedlom a po návšteve toalety si ruky poriadne vydrhnite antiseptickým mydlom alebo dezinfekčnými utierkami.
Zásady prevencie: - pitie tekutín zabalených v originálnom obale - príprava čaju alebo kávy z dostatočne prevarenej vody - požívanie nápojov bez ľadu - konzumácia len tepelne spracovanej stravy - konzumácia len ovocia, ktoré sa dá šúpať - konzumácia len balenej zmrzliny - čistenie zubov vodou z originálne zabalených fliaš
Príčiny hnačky môžu byť rôzne. Často za ne môže únava, klimatické zmeny a neobvyklá strava. Počas pobytu v exotickej krajine treba venovať zvýšenú pozornosť stravovacím a hygienickým návykom. Dôkladný výber jedla a pitia je zase základom zodpovednej prevencie. Zdrojom baktérií a vírusov nie sú len neznáme potraviny, dovolenkára dokáže poriadne nepríjemne prekvapiť aj kopček zmrzliny, alebo kocka ľadu. V krajinách s nižším hygienickým štandardom je hrozbou aj nedôkladne umytý príbor. Výber ovocia by sa mal obmedziť na ovocie, ktoré sa dá šúpať (banány, pomaranče, mango) a jedlá bez tepelnej úpravy by mali byť pre rozumného cestovateľa tabu. Voda je bezpečná len ak je uzavretá originálnym uzáverom.
Ak je na prevenciu už neskoro, je treba liečbu prispôsobiť niekoľkým pravidlám. Počas prvého dňa by mal príjem energie pozostávať výhradne z minerálnej vody, ktorá dodá telu stratené minerály, a suchárov, keksov, alebo piškót. Neskôr je vhodný aj hypotonický roztok a slabý čierny čaj. Možno prekvapujúcim riešením, ale o to účinnejším, je mlieko z čerstvého kokosového orecha. Keďže dochádza k masívnej dehydratácii, je nevyhnutné dbať a kontrolovať si pravidelný pitný režim. A to aj vtedy, keď necítime smäd. Vyvarovať by ste sa mali konzumácii mlieka.
Osvedčenou je kombinácia diéty a liekov. Medzi účinné pomôcky v čase črevných nepríjemností patrí Tasectan. Normalizuje fyziologickú funkciu črevnej steny a tým skracuje periódy hnačky. Vyrobený na prírodnej báze účinkuje po celých 12 hodín. Dovolenkovú pomôcku ocenia aj tí, ktorí tento rok strávia chvíle oddychu na Slovensku. V lekárni je možné dostať rehydratačný roztok, dá sa však nahradiť domácim receptom zo soli (jedna lyžička), cukru (štyri až päť kociek) a šťavy z citrónu, alebo pomaranča v jednom litre vody.
Boj s hnačkou netreba podceniť. Patrí medzi infekčné ochorenia, pred ktorým sa vaše telo samo neubráni.
![]() ![]() ![]() |
||||
|