|
||||
![]() Minulý rok som videla v Petržalke reklamy na samozber jahôd. Už som v minulosti rozmýšľala ako sa dostanem bez auta na takúto akciu. A tento rok nám to vyšlo. Boli sme na jahodách na jahodovom poli. Proste sme sa pridali k ľuďom, ktorí tam chodili už aj v minulosti. Hoci ešte nadránom bola búrka a počasie nás dosť strašilo, predsa sme sa len vybrali. A dobre sme urobili.
Pri pohľade na pole, keď som vystúpila z auta, som si mimovoľne spomenula na film, v ktorom hral ešte ako dieťa Matej Landl chlapca na prázdninách u starej mamy, kde bol podobne oberať jahody a strašne ale strašne sa ich objedol. A potom prišli na víkend rodičia a doniesli mu košík jahôd...
Jahodový koláč na raňajky
1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček hrubej múky, 1 hrnček cukru premiešame s čajovou lyžičkou sušeného droždia. V inej miske si urobíme tekutú zmes z 1 hrnčeka mlieka, ½ hrnčeka oleja a 1 vajíčka XXXL. Všetko spojíme a vlejeme do pekáča. Nakrájame si veľké množstvo jahôd na menšie kúsky a cesto na pekáči doslova posypeme. Necháme nakysnúť, kým sa nám rúra nahreje na 220°C. Potom pekáč vložíme do strednej časti rúry, stiahneme teplotu na 200°C a pečieme asi 35 minút.
Jahodový lekvár so zázvorom
500 ml rozmixovaných jahôd premiešame s asi 200 gramami malých kúskových jahôd a 1 polievkovou lyžicou nastrúhaného zázvoru. Necháme pod pokrievkou postáť asi 2 hodiny. Potom vmiešame posekané lístky mäty – asi za hrsť a 350 g hnedého cukru. Premiešame a necháme postáť zase asi dve hodiny. Potom na strednom plameni za častého miešania varíme do zhustnutia. Pred ukončením varenia vmiešame do lekváru 100 ml citrónovej šťavy. Hustnutie si skúšame na tanieriku. Potom vlejeme do pohára vyliateho vriacou vodou, aby bol teplý. Hneď uzavrieme viečkom.
Jahodový džem s banánom 500 g jahôd rozmixujeme so 400 g banánu a 1 mokka kávovou lyžičkou kyseliny citrónovej. Varíme za veľmi častého miešania do zhustnutia na miernom plameni. Jahodová marmeláda s mätou 500 g drobných jahôd, 350 g kryštálového cukru, hrsť mäty pepermintovej, 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy premiešame a necháme pod pokrievkou pôsobiť z večera do rána. Potom na strednom plameni varíme do požadovanej hustoty. Častejšie miešame.
Jahodová marmeláda s pomarančom 500 g drobných jahôd premiešame s 300 g kryštálového cukru. Prelejeme šťavou z jedného veľkého pomaranča a jemne primiešame dužinu z druhého pomaranča (bez bielych častí). Prisypeme asi 3 klinčeky. Necháme pod pokrievkou postáť asi 2 hodiny. Potom pozorne scedíme šťavu do hrnca. Šťavu prevaríme na strednom plameni na polovicu. Vmiešame jahody a zasa varíme na strednom plameni do hustoty akú chceme.
Jahodová šľahačka
250 ml rozmixovaných jahôd vyšľaháme s práškovou šľahačkou. Ponúkame s piškótami alebo kúskami drobných keksov. Ďalšie moje recepty nájdete: http://www.dobrenapady.info/recipes.php ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
|