Recepty šéfkuchára Iaonnisa Asarlidisa
Autor: Lujza
Recepty šéfkuchára Iaonnisa Asarlidisa

 

 

Nasledujúce recepty s použitím balzamikového octu a balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou vytvoril špeciálne  Iaonnis Asarlidis, šéfkuchár pražskej gréckej reštaurácie Kavala.


 

Jogurtové placky s Figovým balzamikovým krémom Kalamáta

(giaurtopitakia me balsamiko)

Ingrediencie na 2 porcie:

100 g jogurtu

150 g hladkej múky

2 kávové lyžičky jedlej sódy

1 polievková lyžica Figového balzamikového krému Kalamáta

štipka soli

 

Všetky suroviny ručne spracujeme a vytvoríme tuhé cesto, ktoré následne rozdelíme na menšie kúsky a vyváľame tenké placky. Smažíme na teflónovej panvici bez oleja.

 

Kuracie prsia s Balzamikovým krémom Kalamáta pečené v jogurtovom župane

(psita fileta kotopulo me giaurti ke balsamiko)

Ingrediencie na 2 porcie:

2 ks kuracích pŕs (200 g)

100 g bieleho jogurtu gréckeho typu

1 vajce                            

2 polievkové lyžice klasického Balzamikového krému Kalamáta

3 polievkové lyžice strúhaného parmezánu

štipka soli, korenia a rasce

 

V mise zmiešame jogurt s vajíčkom a syrom, soľou a rascou. Kuracie prsia vložíme do pekáča. Osolíme, pridáme korenie, posypeme rascou a pokvapkáme Balzamikovým krémom Kalamáta.

Prikryjeme alobalom a pečieme 15 min. pri teplote 200 °C. Vyberieme z pece, prekryjeme zmesou jogurtu a pečieme ďalších 10 -12 min.

 

Jahody s Bielym balzamikovým krémom Kalamáta s pomarančom a citrónom

(fraules me balsamiko me mus giaurtiu)

Ingrediencie na 2 porcie:

200 g jahôd

150 g bieleho jogurtu gréckeho typu

1 polievková lyžica vanilkového cukru

1 polievková lyžica Figového balzamikového krému Kalamáta

4 polievkové lyžice Bieleho balzamikového krému Kalamáta s pomarančom a citrónom

150 ml smotany na šľahanie

štipka citrónovej kôry

cukor na posypanie jahôd

 

Jahody rozpolíme, posypeme práškovým cukrom, pokvapkáme Balzamikovým krémom Kalamáta s pomarančom a citrónom a dáme na 30 min. vychladiť do chladničky. Do smotany na šľahanie pridáme citrónovú kôru, vanilkový cukor a ušľaháme. Do vyšľahanej smotany pridáme polievkovú lyžicu Figového balzamikového krému Kalamáta a ešte niekoľko sekúnd šľaháme. Samostatne vyšľaháme grécky jogurt a spojíme so šľahačkou. Jogurtovo-smotanový krém dáme na tanier a na vrch nakladieme vychladené jahody. Posypeme cukrom a dozdobíme Figovým balzamikovým krémom Kalamáta.

Kategória: Zdravá strava