
Začala som vymýšľať ako doma spotrebovať biely jogurt či kyslú smotanu.
Samostatné to nezjem ani ja a tak nenútim ani deti. Keďže sa mi po kuchynke stále váľalo trochu ovocia - zjedla sa vždy väčšia časť, ale dve - tri hrste mi vždy nechali, nevyhodím to, že?!
Nuž som vykvostkovala višne, nasypala do malého pohárika - asi 3 dl, zasypala 2 čajovými lyžičkami cukru, pohár uzavrela a vložila do hrnca s vodou. Len čo voda zovrela, vypla som šporák a nechala vychladnúť prikryté pokrievkou. Na druhý deň som z obsahu vybrala polovicu a premiešala s bielym jogurtom 150 ml, pridala 3 piškóty a mali sme fantastické raňajky.
O pár dní sme pokračovali s čučoriedkami - len som ich prepláchla pod
studenou vodou a inak som postupovala úplne rovnako ako s višňami. Jogurt nám chutil.
Dnes už mám na poličke takto urobené nielen višne a čučoriedky, ale aj jablká a hrušky, jahody i ríbezle.
Jablká a hrušky som vždy očistila od jaderníka, ale nechala som šupu a tak nakrájala na malé kúsky. Pridala som do pohárika aj trochu citrónovej šťavy alebo pomarančovej, aby ovocie nezhnedlo.
Už máme teda zásoby na zimu.
Skúste, nám takto pripravený jogurt chutí lepšie ako ten miešaný z obchodu.
Myslím, že takto pripravené ovocie by sa mohlo použiť aj na pečenie nejakého koláča alebo na naplnenie štrúdle.
Pri rozmixovaní s mliekom získate výborný nápoj.
Ďalšie nápady na konzervovanie nájdete: http://www.dobrenapady.info/zavaranie-konzervovanie-cr2.htm
|