|
||||
![]()
Šťavy z niektorých plodov, napríklad z citrusových, z jahôd, môžu vyvolať alergickú reakciu. Citlivejšie reagujú najmä deti.
„Nadmerné konzumovanie mrkvy, aj v podobe šťavy sa môže prejaviť nechutenstvom, podráždenosťou, svrbením a začervenaním pokožky predovšetkým u detí. Odporúčam preto maximálne 1-2 dl šťavy denne. Zásadne by sa mali striedať jednotlivé druhy ovocia a zeleniny, aby bol príjem vitamínov, enzýmov a ďalších biologicky aktívnych látok pestrý a nie jednotvárny,“ upozorňuje doktorka Béderová.
Naše rady Striedajte ovocné a zeleninové šťavy. Ich účinok bude optimálny. Veľké množstvo ovocnej šťavy alebo kokteilu by mohlo preťažiť organizmus ovocným cukrom.
Nemiešajte ovocie a zeleninu. Zlou kombináciou by ste si mohli privodiť nafukovanie. Výnimkou sú jablká a mrkva. Tie možno miešať s čímkoľvek.
Rieďte v pomere 1:3. ťavy z tmavej listovej zeleniny, napríklad brokolice, špenátu, žeruchy, stopkového zeleru a tmavej červenej zeleniny, napríklad z cvikly a červenej kapusty.Táto zelenina má intenzívnu chuť a aj jej účinok je intenzívny.
Ovocné šťavy zvyšujú hladinu cukru v krvi. Ak máte problémy s cukrom, obmedzte ich príjem.
Pri infekciách zažívacieho traktu sa ovocné šťavy neodporúčajú piť. Zeleninové šťavy zvyčajne nerobia problémy.
Ovocné a zeleninové šťavy treba piť bezprostredne po vylisovaní, alebo aspoň v ten istý deň. Iba niekoľko hodín si uchovávajú maximálny obsah živín. Niektoré vitamíny sú mimoriadne citlivé na vzduch. Krátky čas možno šťavu skladovať v chladničke, najlepšie vo vzduchotesnej nádobe.
Piť neustále iba jeden typ šťavy sa neodporúča. Užitočnejšie je striedať ich. Získame maximum živín.
Odporúča sa piť zeleninovú šťavu ráno, ovocnú podvečer.
Striedmosť sa vyžaduje pri šťavách zo zelenej zeleniny, napríklad zo špenátu, žeruchy, stopkového zeleru, a citrusových plodov.
Šťavy možno dochutiť čerstvými bylinkami, mätou, koriandrom, majoránkou, bazalkou, zázvorom, muškátovým orieškom, škoricou, novým korením, sladkým drievkom... A tiež čerstvým jogurtom, pšeničnými klíčkami..
Ako sladidlo sa hodí med.
Deti do 13 rokov by nemali denne vypiť viac ako 150 ml čerstvej šťavy riedenej čistou vodou.
Suroviny na výrobu štiav by mali byť čo najčerstvejšie a najkvalitnejšie, nie potlačené, nahnité, zvädnuté. ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
|