|
||||
![]()
Rovnako ako obliekanie aj stravovanie podlieha módnym vlnám. Zmeny v stravovacích trendoch síce neprichádzajú tak často a nápadne ako sezónne kolekcie v butikoch, ale ich vplyv na zdravie môže byť zásadný.
Pečivo Pripisuje sa mu najväčší podiel na priberaní. Ak chceme schudnúť, treba ho zo stravy úplne vyradiť, v najhoršom prípade jesť iba celozrnné pečivo.. Názor odborníka: „Organizmu je jedno, z akého zdroja čerpá energiu. Pri snahe schudnúť treba znížiť celkový energetický príjem a zvýšiť výdaj energie tak, aby sa dosiahla negatívna energetická bilancia,“ vysvetľuje docentka MUDr. Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu. Čo sa týka celozrnných výrobkov, z pohľadu zdravej výživy a prevencie, sú cenné pre vysoký obsah vlákniny. „Ak hovoríme o energetickej hodnote, tá sa od bieleho pečive zásadne nelíši. Z hľadiska úbytku váhy preto na druhu pečiva veľmi nezáleží,“ hovorí odborníčka. Denný príjem chleba a pečiva mal byť približne 200 – 230 gramov. Z tohto množstva by mali celozrnné výrobky tvoriť aspoň polovicu.
Červené mäso Vyčítajú mu vysoký obsah tukov, cholesterolu a purínov spôsobujúcich dnu. Kuracie mäso sa považuje za chudšie a vhodnejšie z hľadiska zdravej výživy. Názor odborníka: „Ak porovnáme nutričné hodnoty kuracieho, hovädzieho a bravčového mäsa, zistíme, že v bravčovom je obsah tukov skutočne vyšší v porovnaní s kuracím mäsom. Neplatí to však o chudom hovädzom. Obsah tukov je v ňom v porovnaní s kuracím, takmer porovnateľný a pohybuje sa okolo 3g na 100g výrobku,“ konštatuje MUDr. Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu.. Obsah cholesterolu a purínov je taktiež porovnateľný vo všetkých troch druhoch mäsa. Najmenej cholesterolu obsahuje chudé hovädzie.
Rastlinné tuky a margaríny Vyčítajú im vysoký podiel škodlivých transmastných kyselín (TFA), spôsobujúcich obezitu a srdcovo-cievne ochorenia. Názor odborníka: „Margaríny boli v minulosti skutočne zdrojom TFA. Výroba však prešla zásadnými zmenami. V súčasnosti je v kvalitnejších rastlinných tukoch obsah TFA nižší ako 0,5 g na 100 g výrobku, čo je z výživového hľadiska zanedbateľné množstvo. Skutočným zdrojom transmastných kyselín sú skôr vyprážané jedlá, jedlá z fast-foodov, alebo lacné tuky, v ktorých obsah TFA môže dosahovať až desiatky percent. Kvalitné tuky od menej kvalitných spoznáme aj podľa toho, že kvalitné majú na obale uvedené nutričné hodnoty. A tie uľahčujú rozhodovanie, uvádza profesor Ľubomír Valík z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.
Mlieko Vyčítajú mu, že zahlieňuje organizmu. Je vhodné pre teliatka, nie pre ľudí. Názor odborníka: „Je to mýtus. Nepotvrdilo sa to. Nemáme k dispozícii štúdiu, ktorá by vedecky dokázala, že pitie mlieka podporuje tvorbu hlienu, dokonca ani u astmatikov,“ hovorí profesor Valík. „Mlieko, najmä s vyšším obsahom tuku, môže vyvolať subjektívne pocity, hlien sa môže stať hustejším, no v žiadnom prípade nepodporuje jeho tvorbu.Existujú štúdie o chorých ľuďoch, že vylúčenie mlieka zo stravy (zvlášť na noc), prispelo k zlepšeniu ich pocitov, ale tvrdenie, že "mlieko zahlieňuje", či "podporuje tvorbu hlienu" zostáva stále mýtom,“ upozorňuje profesor. ![]() ![]() ![]() |
||||
|