|
||||
![]()
V akom stave máte črevnú flóru? Ak nefunguje, ako treba, prejaví sa to plynatosťou, nafúknutím, bolesťou brucha. No a nesprávnou mikroflórou trpí imunitný systém.
Vďaka priaznivej črevnej flóre, pôsobia v nej tzv. priateľské baktérie, sa náš organizmus bráni pred votrelcami - toxínmi, vírusmi, patogénmi. Ak má organizmus bojovať s vírusmi, baktériami, plesňami, mykózami, musíme mu pomôcť. Obranyschopnosť si posilníme nielen otužovaním a stravou bohatou na vitamíny, ale aj dobre fungujúcim trávením. Veď okolo 80 percent imunitných buniek sa nachádza v gastrointestinálnom trakte. Črevo sa pokladá za „druhý mozog", má svoju vlastnú „inteligenciu", ktorá je čiastočne nezávislá od mozgu. Vyprodukuje až 20 neurovysielačov, ktoré sa zúčastňujú na prenášaní signálov medzi bunkami. Telu musíme dopriať baktérie, ktoré aktivujú a zvyšujú obranyschopnosť organizmu.
Baktérie na jedálnom lístku
Zloženie črevnej mikroflóry si môžeme regulovať tým, že budeme každý deň jesť potraviny obsahujúce probiotické baktérie. Obsahujú ich všetky potraviny, ktoré obsahujú B vitamín a vlákniny, napríklad obilniny, strukoviny, orechy, arašidy, banány, listová zelenina. Dostatočný prísun probiotík môže ochrániť dokonca aj pred niektorými druhmi rakoviny, napomáha tvorbe dôležitých vitamínov zo skupín B, K, pomáha bojovať s príznakmi alergie, astmy i atopického ekzému, vie priaznivo ovplyvniť hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi a ženám pomôže znížiť riziko kvasinkovej infekcie pošvy.
Kyslomliečne výrobky každý deň
Užitočné probiotické kultúry sa nachádzajú aj v mnohých jogurtoch, kefírovom a acidofilnom mlieku. Obsahujú ich aj mlieka obohatené o probiotické kultúry alebo špeciálne probiotické doplnky výživy. Obsahujú živé mikroorganizmy, ktoré zlepšujú činnosť tráviaceho traktu, pomáhajú redukovať črevné infekcie, odstraňujú zápchu, posilňujú imunitný systém, zvyšujú vstrebávanie vápnika i ďalších minerálov a vitamínov, majú protirakovinový účinok a prispievajú k dlhovekosti. Dôležité je mať ich každý deň. Pri občasnej konzumácii nemajú na organizmus veľký vplyv. „Dobré baktérie“ môžu priaznivo ovplyvniť imunitný systém a organizmus sa stane odolnejším voči chorobám.
Zásady dobrého trávenie Pite pravidelne. Každý deň 2-2,5 litra a snažte sa udržať výdaj a príjem tekutín v rovnováhe. Pite priebežne celý deň, vyhýbajte sa veľkým objemom vypitým naraz! Kombinujte počas dňa viac druhov nápojov a tekutín. Mlieko a mliečne nápoje, jogurtové nápoje s probiotickou môžeme zaradiť do pitného režimu.
Prečistite sa. Denný príjem má byť približne 1 kg potravy a 2-2,5 litra tekutín. Nejedzte rýchlo a veľké množstvá! Len pri dôkladne rozhryzenom jedle budete mať dobrý pocit, aj centrum sýtosti v mozgu zaregistruje pocit najedenia. Denne jedzte v rovnakom čase, aby ste vyvolali pravidelné vyprázdňovanie. Pite dostatočné množstvo tekutín s každým jedlom.Uprednostňujte diétu s vysokým obsahom vlákniny, aspoň 30 g na deň, vo forme zeleniny, ovocia, obilných zŕn a otrúb. Podporujú pravidelné pohyby čreva a vyšší obsah vody robí stolicu mäkšou a uľahčuje vyprázdňovanie. Zároveň sú aj výživou (prebiotikom) pre bakteriálnu mikroflóru v čreve.
Hýbte sa. Optimalizácia funkcie čreva znamená začať sa viac pohybovať. Pohyb nie je užitočný len pre črevo, ale aj pre kardiovaskulárny systém. Každý deň si doprajte aspoň 30 minút pohybu, patrí sem aj bežná chôdza, dobiehanie na autobus, prechádzka so psom, práca v domácnosti, na záhrade, ale aj chodenie po nákupoch.
Jedzte s rozvahou. Vrovnakom čase, aby ste vyvolali pravidelné vyprázdňovanie. Pite dostatočné množstvo tekutín s každým jedlom. Vždy, keď vám črevo vyšle signál, aby ste išli na potrebu, mali by ste ísť na toaletu.
Začnite deň pohárom odstátej vody, výdatnými raňajkami s dostatočnou vlákninou a kyslomliečnym výrobkom s probiotickou kultúrou. Nikdy nezadržujte stolicu. Prednostne pite kyslomliečne nápoje s probiotickou kultúrou a jedzte kyslomliečne výrobky. ![]() |
||||
|