|
||||
![]() Dodržovať ju musia „celiatici“ – ľudia, ktorých črevné steny nie sú schopné spracovať lepok v potravinách. Ten sa nachádza vo väčšine obilnín, ako napríklad jačmeň, pšenica, ovos, žito a všetky výrobky z týchto obilnín. Dôležité je preto lepok zo stravy úplne vylúčiť. Vhodné obilniny sú napríklad zemiaky, kukurica, pohánka, sója, strukoviny, ryža, možno tiež konzumovať všetky druhy mäsa okrem údenín, ovocie, zeleninu alebo orechy.
Halušky
1 veľký zemiak nastrúhame na jemno do misy na miesenie cesta. Mierne posolíme. Prilejeme 1 dl teplej vody. Vmiešame zmes po lyžiciach. Vytvoríme cesto ako na polohustý puding.
Zimný koláč
1 vajíčko vymiešame s 2 dl teplej vody a 6-timi polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Pridáme na jemno postrúhanú jednu polievkovú lyžicu zázvoru a dve polievkové lyžice na jemno postrúhaných orechov a 1 čajovú lyžičku masla GHEE. Prisypeme zmes po lyžiciach a miešame. Pridáme 1 čajovú lyžičku sóda bikarbóny. Vytvoríme cesto hustoty ako hustejší – nie veľmi hustý puding. Vlejeme do formy na tortu, ktorú sme vytreli maslom a vysypali zmesou. Na povrch poukladáme kúsky pomaranča alebo pomela – pozor bez šupiek, aby koláč nezhorkol.
Rožky
Do 2 ml minerálky vsypeme rozmrvenú štvrtinu čerstvého droždia. Necháme podkysnúť na teplom mieste. Vmiešame 1 čajovú lyžičku masla GHEE a 1 žĺtok. Začneme vmiešavať zmes a ½ čajovej lyžičky soli. Vytvoríme cesto ako platelína.
Bosniak
1 polievkovú lyžicu pohánkového kvásku premiešame s 1 dl minerálky a jedným uvareným popučeným zemiakom. Pridáme trochu rasce. Vmiešavame zmes spolu s ½ čajovej lyžičky soli. Vytvoríme guľu – nie úplne kamennú. Položíme ju na papierom vyložený plech a na teplom mieste necháme kysnúť z večera do rána.
![]() ![]() |
||||
|