Recepty pre celiatikov
Recepty pre celiatikov

Možno sa teraz cez Vianoce budú hodiť, veď ľudí s touto chorobou, je čím ďalej tým viac. Použila som bezlepkovú zmes na fotografii a maslo (100percentne rastlinné), pretože väčšinou mávajú ľudia s bezlepkovou dietou aj alergiu na mliečne výrobky.


 

 

Pomarančové košíčky

1 vajíčko, 3 polievkové lyžice medu, 3 polievkové lyžice pusteného masla a zmes na pečenie bezlepkového chleba. Všetko vymiešame do cesta, ktoré vyzerá kozistenciou ako plastelína. Vtlačíme ho do maslom vytretých misiek a pečieme pri 180°C asi 7 minút prikryté papierom na pečenie a vysypané suchým hrachom. Potom vyberieme a naplníme pomarančovou plnkou.

Pomarančová plnka: 1,5 dl pomarančovej šťavy 1 polievková lyžica medu,

1 polievková lyžica kukuričného škrobu a jedno vajíčko dobre vymixujeme.

Po doplnení plnkou dopečieme 8-10 minút pri 180°C.

Vyklopíme a podávame. Môžeme pridať kompótovú broskyňu alebo kúsky "mäska" z pomaranča.

 

Rýchle chlebíky

1 dl minerálky, 1 polievková lyžica kukuričného škrobu, 1/2 čajovej lyžičky sódy bicarbóny, medzi prsty soli a zmes na pečenie bezlepkového chleba. Vypracujeme cesto ako na buchty. Vyvaľkáme na 0,5 cm a vykrojíme

kruhy, ktoré   opečieme pod pokrievkou z oboch strán na jemne vytretej

(ozaj jemne) panvici olejom vždy asi 2-3 minúty.

 

Bezlepkové trubičky - už fakt dietnejšie asi neexistujú

250 g bezlepkovej zmesi na chlieb, 500 ml Bonaqui, 30 g 100%-tné rastlinné maslo, 80 g trstinového cukru Maslo s cukrom a 200 ml vody prevaríme tak, aby sa rozpustil cukor aj maslo. Pridáme zvyšok vody a zmiešame s preosiatou zmesou na chlieb.

Vymixujeme ručným mixérom do hladka. Môžeme piecť.

 

 

Kategória: Zdravá strava