Dôvody, prečo s chuťou raňajkovať ovsené vločky
Autor: Michala
Dôvody, prečo s chuťou raňajkovať ovsené vločky

Raňajky sú základ dňa. Prebudia nás, naštartujú metabolizmus, dodajú energiu na celé dopoludnie a keď skvelo chutia, zlepšia  aj náladu. Raňajkovať treba a nie len tak hocičo. Doobeda je naše telo v „čistiacom režime“, preto typické anglické raňajky nie sú vhodné.  Treba zvoliť niečo ľahšie a ovsené vločky sú skvelou voľbou. Oproti  müsli z obchodu neobsahujú cukor a majú plno ďalších výhod.


 

Čo sa v nich nachádza?

Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, ktorá slúži na odstránenie odpadu a toxínov z nášho tela a taktiež je úspešnou pomocníčkou pri zápche. Ovsené vločky sú  bojovníkom proti vysokému krvnému tlaku a cukrovke. Pravidelnou konzumáciou znižujú cholesterol v krvi. Výhodou ovsených vločiek je, že dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu a naozaj sa po nich budeme cítiť plné energie celé dopoludnie.  Podľa mnohých vedeckých štúdií je čím ďalej tým viac  dôkazov o tom, že sú prevenciou nádorových ochorení.

Ovsené vločky sú bohaté na mnohé vitamíny, minerálne látky a stopové prvky, ako napríklad fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok, mangán a kremík, bez ktorých by sme nevedeli normálne fungovať.  Kremík je veľmi dobrý na zdravé zuby,  krásne vlasy a bezchybnú pleť, podobne ako mangán, ktorý okrem zubov a kostí, ovplyvňuje aj zdravie nervovej sústavy a imunitného systému. Obsahujú vitamín K, ktorý znižuje nádorové ochorenia. Vďaka vitamínu B a aminokyseline tryptofánu zlepšujú náladu a nedajú priestor depresii, úzkosti, stresu či spánkovým poruchám.

 

Rýchla príprava = zdravé raňajky

Ďalším pozitívom je naozaj rýchla príprava – za krátky čas si pripravíte naozaj výživné raňajky plné vitamínov, minerálov, vlákniny bielkovín, kvalitných sacharidov a potrebných a zdravých tukov ... Ovsené vločky nechajte cez noc namočené vo vode. Ráno ich rozmixujte so sušenými hrozienkami, slivkami, figami, ktoré sú bohaté na železo. Podľa chuti pridajte pšeničné klíčky, amarant, pohánkové alebo špaldové vločky.  Na záver pridajte postrúhané jablko, posypte škoricou a pridajte lyžicu medu. Tých kombinácii je toľko, že Vám Vaše raňajky určite nebudú pripadať fádne.

 

TIP:

Raz za mesiac vymeňte ovsené vločky za ovsené otruby, sú skvelým „črevným kartáčom“.  Potrebujete 50 g otrúb a 200 ml vriacej vody. Otruby zalejete vriacou vodou, keď kaša vychladne pridajte jablko, alebo iné ovocie podľa chutia posypte škoricou a mletým feniklom pre lepšie trávenie. Dobrú chuť!

Kategória: Zdravie