Zdravie schované pod škrupinou
Autor: Michala
Zdravie schované pod škrupinou

Orechy v pôvodnom stave (nie tie pražené a solené), sú kvalitným zdrojom nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vitamínov B a E, minerálnych látok, flavonoidov, antioxidantov a vlákniny. Tepelnou úpravou sa všetky tieto zdraviu prospešné látky ničia, preto  ak chcete mať perfektnú pamäť,  skvelú imunitu, či mať krásnu pleť a vlasy, jedzte ich tak, ako ich príroda stvorila. 


 

Orechy majú protirakovinový účinok, zlepšujú činnosť nervového systému,  bojujú proti cukrovke, pomáhajú pri krvotvorbe, upravujú hladinu cholesterolu a používajú sa  aj pri chudnutí.  Len to s nimi netreba preháňať, lebo budú mať na vašu postavu presne opačný vplyv. Priaznivý efekt má päť až desať orieškov denne, ktoré pred jedením namočte do vody. To z orechov odstráni inhibítory, ktoré brzdia, alebo zastavia uvoľňovanie prospešných látok. Orechy nekombinujte s ovocím, ale radšej si ich dajte do zeleninového šalátu, alebo ich zjedzte len tak, samotné.

 

Vlašské orechy

Patria medzi naše najznámejšie orechy. Obsahujú vitamíny skupiny B, E a A, zdravé omega-3 mastné kyseliny a bielkoviny. Sú bohatým zdrojom draslíka, horčíka, železa, zinku, medi a selénu. Pravidelnou konzumáciou ochránite srdce a cievy, znížite riziko mozgovej mŕtvice a zlepšíte i pamäť.

 

Lieskovce

Z pomedzi všetkých orieškov sú najbohatším zdrojom vitamínu E. Svojím obsahom železa bojujú proti anémii. Ďalej obsahujú vitamín C, fosfor, vápnik a horčík. Podporujú funkciu čriev, posilňujú cievy, zlepšujú pamäť  a sú potravou pre naše svalstvo.  Skvelé na nich je, že výborne chutia.

 

Mandle

Priaznivý účinok mandlí poznali už dávno v Indii a v starom Grécku. Jedzte tie v šupke, majú antivírový účinok a  priaznivý vplyv na imunitný systém. Okrem toho, že bojujú proti vírusovým ochoreniam, znižujú riziko infarktu myokardu. Mandle sú zdrojom vitamínov B, horčíka, zinku, draslíka a nenasýtených mastných kyselín. Podobne ako vlašské orechy, pomáhajú udržovať cukrovku pod kontrolou.

 

Arašidy

Sú síce nenápadnou, ale vysoko kvalitnou potravinou. Patria medzi najviac obľúbené. Sú bohaté na bielkoviny, vitamíny skupiny B, E a horčík, ktoré zabezpečujú správne fungovanie nervového systému a vďaka anioxidantu – resveratrolu chránia srdcovo-cievny systém.  Sú vynikajúcou prevenciou proti obezite, podporujú spaľovanie tukov a rast svalovej hmoty.

Výbornou pochúťkou sú aj kešu, para orechy, pistácie a veľa ďalších, ktorých pravidelná konzumácia v malom množstve podporuje správne fungovanie nášho organizmu.

 

http://successfulhealthcoach.com/nutrition-lifestyle/2009/11/do-you-know-how-to-soak-your-nuts.html

Kategória: Zdravá strava