|
||||
![]()
Výroba vlastných džemov a marmelád sa v posledných rokoch teší stále väčšej obľube. Domáca príprava sladkej ovocnej dobroty má zároveň tú výhodu, že si môžete sami vybrať ovocie, ktoré na jej prípravu použijete.
Navyše si môžete zvoliť koľko ovocia a cukru bude pripravovaný džem obsahovať. Aby boli džemy naozaj chutné, kvalitné a dlho vydržali, používajte vždy kvalitné želírovacie výrobky. Dr.Oetker vám prináša celý rad pomocníkov na želírovanie, ktorí zaručia ako výbornú chuť, tak úsporu času a 100 % kontrolu kvality!
Konečne sa začína sezóna dozrievania šťavnatého ovocia a s ním aj želírovacia mánia. Veď ako inak uchovať tieto dary prírody a tešiť sa z nich po celý zvyšok roka? Sezóna ovocia je skutočne pestrá; začína sa už v apríli rebarborou, v máji dozrievajú čerešne a jahody, v júny sú to maliny, ríbezle, egreše a marhule. Júl je hlavná sezóna pre černice, čučoriedky, ale aj broskyne, slivky a mirabelky. V auguste sa hlásia o slovo jablká a hrušky. Želírovacia sezóna sa končí až v novembri, neskoro kvitnúcou odrodou bazy a zberom hrozna.
Každá moderná gazdinka rada experimentuje. Zabudnite na klasické recepty a trochu sa pri zaváraní pohrajte. Nebojte sa kombinovať a inšpirujte sa našimi tipmi. Napríklad jahody sú výborné s rebarborou, ríbezľami alebo višňami. Tradičnú chuť marhúľ obohatí vanilka a zázvor, ktorý dodá džemu pikantnejšiu príchuť. S jablkami dobre ladia exotické figy. Do čučoriedkového džemu primiešajte trošku whiskey, ktorá dodáva konečnému výsledku jedinečnú nezameniteľnú arómu. Môžete pridávať aj oriešky a rôzne druhy byliniek, ktoré ozvláštnia a dodajú chuť každého džemu. Skúste niektorí z naších receptov!
Jahodovo-pomarančový džem
Na 2- 3 poháre po 375 ml Prísady: · 600 g umytých a očistených jahôd · 400 ml 100 % pomarančovej šťavy · 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker Príprava: 1. Pripravené jahody roztlačíme a zmiešame v hrnci s pomarančovou šťavou a Extra želírovacím cukrom. 2. Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 5 minút povaríme. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. 3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Džem z jahôd a čerešní
Na 4 poháre po 375 ml Prísady: · 750 g umytých a očistených jahôd · 750 g odkôstkovaných čerešní · 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker Príprava: 1. Ovocie nakrájame na menšie kúsky, prípadne roztlačíme a zmiešame v hrnci so Super želírovacím cukrom. 2. Zmes za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme najmenej 5 minút. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. 3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Likér z čiernej bazy
(na 2 fľaše po 500 ml) Prísady: · 600 g čiernej bazy · 300 g cukru · 1 KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker · 375 ml vody · 500 ml vodky Príprava: 1. Čiernu bazu dobre premiešame s cukrom a kyselinou citrónovou a 3 hodiny necháme odstáť. 2. Potom všetko za stáleho miešania krátko orestujeme (nevaríme), prilejeme vodu, alkohol a plníme do fliaš. Fľaše dobre uzavrieme a necháme stáť 1 týždeň. 3. Po týždni likér z čiernej bazy precedíme cez plátno a plníme do fliaš, ktoré uzavrieme a uskladníme.
. ![]() ![]() |
||||
|