Celiatici, niečo pre vás!
Autor: Wera W.
Celiatici, niečo pre vás!

Celiakiou trpí vo svete jeden človek zo sto a počet ľudí, ktorí zle znášajú lepok obsiahnutý v obilninách, narastá. Ste celiatik? Máte chuť na niečo, ale jesť to nemôžete? Odhaľte jedlá, s ktorými zabudnete na pizzu či hamburger. 


 

 

Celiakia je doživotné zápalové ochorenie tenkého čreva s precitlivenosťou na proteín gliadín, ktorý je súčasťou gluténu (lepok). Celiatici by sa mali vyvarovať pšenici, rôznym prímesiam, ktoré sa primiešavajú do hotových jedál, salámam, sójovým omáčkam... Dajte pozor, potraviny, ktoré prišli pri výrobe do styku s omrvinkou pšenice, sú kontaminované gluténom a celiatikom škodia.

 

Absencia lepku v strave vedie k rýchlemu uzdraveniu. Pri príprave jedál pre celiatikov je potrebné vynechať obilniny (najfrekventovanejšia je pšenica a múka z nej), ktoré obsahujú lepok, a nahradiť ich bezlepkovou múkou. Stravovanie pri celiakii môže byť pestré, chutné a zodpovedať pravidlám racionálnej výživy.

 

Pre skupinu ľudí, ktorí trpia celiakiou sú vhodné nápríklad syry, produkty vyrobené z mlieka horských a podhorských oblastí. Majú čisto prírodný charakter, sú bez konzervačných látok, či iných umelých prísad.

 

Recepty nielen pre celiatikov

Pripravte si niečo pod zub, bez lepku:

 

Bryndzové vyprážané guľky

Počet porcií 15 - 20 guliek, čas na prípravu 1 h.

250 g uvarených zemiakov

160 g brydze

40 g strúhaného syra 

2-3 PL bezlepkovej múky

1 vajíčko

soľ a korenie

 

Uvarené zemiaky postrúhame na jemno do väčšej misy, pridáme bryndzu, bezlepkovú múku, vajíčko, nastrúhaný syr, soľ a korenie a vypracujeme cesto. Z cesta vypracujeme valec a z valca odrežeme  kúsky, z ktorých formujeme guľky. Tieto potom vyprážame v rastlinnom oleji do zlatista. Podávame napríklad s cherry paradajkami alebo hroznom.

 

Pečená cvikla s bryndzou

Počet porcií 4, čas prípravy 20 min.

125 g bryndze

70 g masla 

4 cvikly

aceto balsamico

olivový olej extra virgin

soľ a čierne korenie

½ PL posekaného tymiánu

½ PL posekanej petržlenovej vňate

Bryndzu zmiešame s bylinkami a maslom. Dáme na 15 minút do chladničky. V miske vyšľaháme marinádu z oleja, octu, soli a korenia. Cviklu ošúpeme a nakrájame na 7mm hrubé kolieska. Tie následne ponoríme do marinády a poukladáme na plech. Dáme zapiecť do rúry na 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a ukladáme na seba, striedavo s vrstvou bryndze. Podávame s bezlepkovým pečivom a listovým šalátom.

 

Šošovicový šalát

Počet porcií 1-2, čas prípravy 15 min.

60 g na rezančeky posekaného syra 

200 g šošovice

½ červenej papriky posekanej na malé kocky

1 malá nasekaná šalotka

1 strúčik cesnaku

šťava z jedného citróna

4 PL olivového oleja

1 PL nasekanej petržlenovej vňate

1 PL nasekanej žeruchy

soľ

čierne korenie

¼ nasekaného feniklu

1 veľká paradajka pokrájaná na kocky

 

Šošovicu ponoríme na dve hodiny do vody. Následne ju uvaríme al dente, pridáme na lyžici oleja osmaženú cibuľku s cesnakom, olivový olej, citrónovú šťavu, fenikel, rajčinu, papriku a ostatné suroviny. Dochutíme soľou a korením.

 

Zelené fazuľky zapečené s neúdeným pološtiepkom

Počet porcií 2, čas prípravy 25 min.

200 g zelených fazuliek

300 g zemiakov

60 g strúhaného neúdeného oštiepku 

niekoľko cherry paradajok

soľ

rasca

Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Následne ich zlejeme a v tej istej vode uvaríme fazuľky. Na 90 % ich scedíme a hneď ich presypeme do studenej vody, aby nestratili farbu. Zemiaky prekladané paradajkami a fazuľku vložíme do pekáčika alebo inej nádoby na zapekanie a posypeme strúhaným oštiepkom. Zapekáme v rúre pod grilom, kým syr nezmení bielu farbu na zlatú. Táto lahodná pochúťka je ihneď pripravená na zjedenie.

 

Syrové závitky plnené wasabi bryndzou

Počet porcií 10-12 kusov, čas prípravy 15 min.

125 g bryndze 

45 g masla

12 plátkov syra

20 g wasabi pasty (podľa chuti)

Bryndzu a maslo vymiešame spolu s wasabi. Natierame na plátkový syr, stočíme, prepichneme dreveným napichovadlom, uložíme na misu a dáme stuhnúť do chladničky. Môžeme prekladať so šunkou natretou paprikovou bryndzou.

 

Teľacia paštéta zapečená s parenicou

Počet porcií 12-16, čas prípravy 75 min.

2 údené parenice 

500 g mletého teľacieho mäsa

30 plátkov sušeného pršútu 

800 g kuracích pečienok

5 bobkových listov

2 veľké vajcia

soľ a korenie

2 PL posekaného oregana

1 PL posekaného tymianu

2 PL posekanej petržlenovej vňate

1 PL paradajkového pretlaku

1 ČL ostrej paprikovej (chilli) pasty, alebo 1 posekaná feferónka

3 pokrájané cibule

4 pokrájané strúčiky cesnaku

2 PL oleja

Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji do sklovita, osolíme, pridáme mäso s pečienkami a pomaly opekáme na cibuli. Pridáme koreniny, vajcia, pretlak a chilli pastu (feferónku). Opekáme na 90 percent. Zmes necháme vychladnúť, vyberieme bobkové listy a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Premiešame s pršútom pokrájaným na malé rezančeky a preložíme ju do nerezovej nádoby na paštétu. Nádobu vložíme do pekáča s vodou (voda siaha asi po 2/3 nádoby paštéty) a pečieme prikryté alobalom v rúre cca 45 minút. Necháme vychladnúť. Vyberieme z nádoby, ovijeme parenicou dookola a vložíme zapiecť na 12 minút do rúry opäť prikryté. Do stredu paštéty môžeme dať povarenú mrkvu.

Kategória: Zdravá strava