LenPreZdravie.sk - Magazín o zdraví
  • Hláste sa: charitatívny beh - Wings for Life World Run - otvára bežeckú sezónu 2017
    Hláste sa: charitatívny beh - Wings for Life World Run - otvára bežeckú sezónu 2017
    Prví ranní bežiaci vtáčikovia stihnú príjemné štartovné 15 eur
  • Testujme a rozvíjajme svoje dieťa
    Testujme a rozvíjajme svoje dieťa
    Deti sa snažíme vychovávať najlepšie ako vieme. Ale pri všetkej dobrej vôli sa každému zíde pomocná ruka a dobrá rada. Ako docieliť, aby dieťa v noci spalo? Prečo ho neviem odnaučiť od plienok? A čo by už dieťa malo vo svojom veku ovládať?
  • Pomôcť má kampaň Čas je mozog
    Pomôcť má kampaň Čas je mozog
    Na Slovensku ročne pribudne až 17 tisíc pacientov, ktorých postihla cievna mozgová príhoda. Napriek dostupnej liečbe je v akútnom štádiu zachytených len 11 % z nich.
  • Chcete zmerať deťom zrak?
    Chcete zmerať deťom zrak?
    Ako pri mnohých iných ochoreniach, aj pri poruchách zraku oplatí, že čím včasnejšie ich lekár podchytí, tým vyššia je šanca na úspešnú liečbu.
  • Opäť môžeme pomáhať hendikepovaným
    Opäť môžeme pomáhať hendikepovaným
    Každý z nás môže opäť pomôcť svojím pohybom tým, čo prekonali ťažkú chorobu alebo vážny úraz, ale nevzdali sa a napriek hendikepu chcú športovať. Nezastaviteľným.
  • Obštrukčná choroba pľúc postihuje každého desiateho Slováka
    Obštrukčná choroba pľúc postihuje každého desiateho Slováka
    Nadačný fond pre zdravé pľúca pripravil sériu bezplatných seminárov o príznakoch, prevencii a diagnostike chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP).
Allianz

Zázvorový čaj proti chrípke

Autor: Wera
Zázvorový čaj proti chrípke

 

Horúci zázvorový čaj je najlepším pomocníkom pri zimnici, nádche a chrípke, posilňuje imunitu a pomáha vylučovať hlieny. Zázvor navyše pomáha dobrému tráveniu a reguluje plynatosť. Je prospešný aj pri stresových situáciách, dokáže upokojovať a uvoľňuje migrény.


Korenie, ale aj čaj

Ako korenie sa používa na ochutenie rôznych sladkých jedál, ale aj do mäsitých či zeleninových pokrmov. Asi najznámejší je však zázvorový čaj, či limonáda. Zázvor má veľmi výraznú, špecifickú, akoby štipľavú chuť. Nie každý si preto chuť zázvoru obľúbi. Spôsobuje ju množstvo chemických látok, ktoré zázvor obsahuje. Koreň zázvora je bežne dostupný na pultoch slovenských predajní. Nájdete ho aj v mnohých potravinách, ako napríklad sladené limonády obsahujúce výťažky zo zázvora.

 

Zázvor ako liek

Zázvor sa vyznačuje mnohými pozitívnymi účinkami. Je vhodný na liečbu prechladnutia, v boji proti chrípke, rakovine. Podporuje tiež trávenie a niektoré zdroje ho zaraďujú aj medzi prírodné afrodiziaká. Je vhodný tiež na posilnenie imunity, či liečbu reumatoidnej artritídy. „Zázvor obsahuje látky, ktoré majú veľmi silno imunostimulačné účinky na jednej strane a protizápalové účinky na strane druhej,“ vysvetľuje lekár a špecialista na zdravú výživu Igor Bukovský. Práve preto je možné použiť zázvor pri množstve diagnóz.

 

Otužovanie vďaka zázvoru

Podľa Bukovského je možné konzumáciu zázvoru považovať za určitú formu otužovania. Pri otužovaní ide totiž o to, aby bol nervový systém človeka vystavený určitému stresu, ktorý je v podstate neškodný. Cez aktiváciu ďalších systémov je tak nervový systém pripravený na situáciu, keď reálny stres pre organizmus príde. Podobný „neškodný“ stres vyvoláva v tele napríklad aj konzumácia štipľavej papriky. Pálenie, ktoré človek pri konzumácii pociťuje, je stres. Existuje tiež teória, ktorá hovorí, že závislosť na pálivé jedlá má rovnaké fyziologické účinky a prechádza rovnakými procesmi ako adrenalínové športy.

 

Zázvorový čaj

Príprava zázvorového čaju je jednoduchá. Potrebujete naň kúsok koreňa, približne vo veľkosti 2 cm. Koreň je potrebné nastrúhať, zaliať vriacou vodou a nechať niekoľko minút postáť. Po vylúhovaní môžete do čaju pridať lyžičku medu alebo cukor. „Dve - tri šálky za deň, ak ich pijete pravidelne, môžu mať veľmi pozitívne účinky,“ skonštatoval Bukovský.

Silu zázvorového čaju využívajú mnohí ľudia aj v boji proti migréne. Pomáha predovšetkým na začiatku záchvatu. Zázvor obsahuje totiž látky zabraňujúce vzniku chemikálií, ktoré v mozgu spôsobujú roztiahnutie ciev a vyvolávajú migrénový záchvat. Zázvorový čaj určite nepomôže každému, kto má migrénu. Je vhodný pre ľudí, ktorí trpia migrénou „z času na čas“. Vďaka jeho účinkom, tak nemusia zbytočne užívať lieky. Ak uprednostňujte čaje v nálevových vreckách, zázvorový čaj isto nájdete aj v lekárňach.

 

Zázvorová limonáda

Jej príprava nie je náročná ani na čas ani na suroviny, tak isto ako príprava zázvorového čaju. Približne dvojcentimetrový kúsok koreňa je potrebné ošúpať a nastrúhať do kanvice. Nastrúhaný zázvor zalejte malým množstvom vriacej vody a nechajte ho vylúhovať. Potom ho precedte, pridajte cukor alebo med – podľa chuti a nechajte vychladnúť. Vylúhovaný zázvor stačí zaliať studenou vodou alebo minerálkou, pridať môžete aj plátok citróna, pomaranča či limetky.

Archívny článok
Tlačiť
Kategória: Prevencia
Den usmevu

ZEPTER
poradna 2
Dnes je 24. 04. 2017, meniny má Juraj.
Buďte trendová s novými odtieňmi matných rúžov AVON TRUE!
Starostlivosť o pokožku nôh
Múdre vajíčko Orava PiepEi
Objavte novinky dekoratívnej kozmetiky mark. od AVONu!
Náhodný článok
Kniha, ktorá chutí (+ recept) Kniha, ktorá chutí (+ recept)
Čo by ste povedali na dubákovú praženicu ako predjedlo, lokšovú polievku, ako hlavné jedlo jahňací perkelt, potom tatranský krémeš a niečo zo špajzy – hriatô s medom? Toto všetko a ďalších takmer 150 receptov nájdete v novinke Poklady slovenskej kuchyne – tentoraz zo Spiša, Gemera, Tatier a Zamaguria.
Najčítanejšie články
Horoskop na dnešný deň
Horoskopy od Moneo.sk
Cestovný poriadok
Odkiaľ:
Kam:
Dátum:
 Čas: 
Zobraziť všetky novinky
NOVINKY
Adidas uvádza nové farby obľúbenej kolekcie NMDpasik
Adidas uvádza nové farby obľúbenej kolekcie NMD

Niektorí ľudia pravidelne cestujú len v rámci svojho mesta, iní túžia ísť ďalej a prekročiť hranice štátu. Každý z nás je istým spôsobom „nomád“ - človek, ktorý sa presúva z jedného miesta na druhé. Aj preto predstavil adidas minulý rok model tenisiek adidas Originals NMD, ktoré zabezpečia dokonalý komfort počas celého dňa. Model tenisiek adidas Originals NMD teraz prichádza v 10 nových farebných prevedeniach a dopĺňa ho aj nová kolekcia oblečenia. 

Kolekcia adidas Originals NMD prepája bežný mestský život s kultúrou zdravého životného štýlu, vďaka čomu sa prispôsobí vašim potrebám – môžete si v nej zacvičiť, ísť si zabehať alebo ju nosiť len ako súčasť každodenného outfitu.

 

Povrch tenisiek je vyrobený zo špeciálneho materiálu Primeknit, ktorý sa ihneď po obutí prispôsobí chodidlu a podrážka BOOST™ zaručí pohodlné presúvanie sa z akéhokoľvek miesta na miesto.

 

Nové farby tenisiek adidas Originals NMD sú od 6.4. dostupné v predajniachSneakAvenue, Slowatch, Trendsetter, Shooos alebo na www.adidas.sk/nmd.

Zobraziť celú novinku
Jahody v mede, dobrota zo slovenských dolín a lúkpasik
Jahody v mede, dobrota zo slovenských dolín a lúk

Príroda sa prebúdza, vtáčiky čvirikajú a včielky z medovej rodiny Grgulovcov usilovne pracujú na tom, aby vám aj tento rok priniesli na stôl len to najlepšie zo slovenskej prírody. Tým je aj poctivá domáca dobrota Jahody v mede, v ktorej nájdete pravé jahody zmiešané s obľúbeným kvetovým medom. Ideálne nielen na pečivo či do koláčov, ale aj na prípravu smoothies a zdravých raňajok. Neodolateľne voňavé a chutné Jahody v mede nájdete v Medovom obchode CERA MEL a na www.medovyobchod.sk. 

Poznáte pastovaný med?

Včelárska rodina Grgulovcov z Medového obchodu CERA MEL spracováva med a včelie produkty už viac ako 20 rokov a na poctivom mede si zakladá. Okrem klasických medov vyrába aj tzv. pastovaný med. Pri procese pastovania medu sa využíva jeho prirodzená vlastnosť – kryštalizácia, ktorá sa laicky označuje aj ako „cukornatenie“. Tekutý med je niekoľkokrát za deň mechanicky premiešavaný, čím sa veľké kryštály v mede rozdrvia na malé a med tak získava krémovú konzistenciu. Kvalita je dôležitá, a aj preto proces pastovania medu prebieha vo včelárstve Grgulovcov ručne, bez zahrievania a prídavných látok. Tak si pastovaný med zachováva všetky cenné látky - vitamíny, minerály a antioxidanty, teda rovnaké ako má aj tekutý med.

 

Jahody v pastovanom mede

Láska na prvé ochutnanie, to sú Jahody v mede z Medového obchodu CERA MEL. Včelári zmiešali jahody sušené mrazom, vďaka čomu si zachovali svoju chuť a vitamíny, s kvetovým pastovaným medom pochádzajúcim zo slovenských dolín a lúk. Vznikla dobrota, ktorá vyčarí úsmev na tvári a roztopí každé zachmúrené srdce. V Jahodách v mede nájdete iba čistú chuť a vôňu jarnej prírody, bez pridaného cukru alebo konzervačných látok. Viac na www.medovyobchod.sk.

 

Jahody v mede, Medový obchod CERA MEL: 5 €/ 250g 

-----------------------------------------------------

 

Slová CERA a MEL pochádzajú z latinčiny a znamenajú vosk a med. Spoločnosť CERA MEL je rodinným podnikom Grgulovcov, ktorý medové produkty prináša Slovákom viac ako dvadsať rokov. Produktové portfólio tvoria poctivé spracovania domáceho medu: od širokej škály rôznych druhov medov, peľu či propolisu, cez dobroty ako domáce medovníky či orechy nakladané v mede, až po neodolateľné darčekové balenia plné medových vôní a chutí. CERA MEL prevádzkuje okrem kamennej predajne na Bielej ulici v centre Bratislavy aj internetový obchod www.medovyobchod.sk.    

Zobraziť celú novinku
Múdre vajíčko Orava PiepEipasik
Múdre vajíčko Orava PiepEi

 

Milujete vajíčka, neradi sa však púšťate do ich varenia? Odhadnúť, kedy sú presne podľa vášho gusta, môže byť často čistá lotéria. Už sa vám zbiehajú slinky „na hniličku“ a po ošúpaní zistíte, že zas skončilo „natvrdo“?!

 

Aby ste pri ich varení netriafali naslepo, šupnite k tým slepačím do vody aj to múdre – signalizačné vajíčko Orava PiepEi. Funguje na báze teplotného modelu, takže ono sa iste nepomýli. Keď sú vajíčka akurát, oznámi vám to hitom. Killing me softly avizuje vajíčka na mäkko, nemecký šláger Ich wollt´ich war´ein Huhn informuje, kedy sú na hniličku, a Carmina Burana ohlási vajíčka na tvrdo. Orava PiepEi oceníte na Veľkú noc, keď sa pod jedlami z vajíčok prehýbajú stoly, ale aj kedykoľvek v roku, keď na bielo-žltý zázrak pre zdravie dostanete chuť. Môže byť vaše za 12,90 €. www.orava.eu

Zobraziť celú novinku
Macher na okná Orava CO-265pasik
Macher na okná Orava CO-265

 

Zabudnite na klasické umývanie okien, pri ktorom dostali vaše ruky aj chrbtica poriadne zabrať. Obzvlášť leštenie okien patrilo k mimoriadne „obľúbenej“ povinnej jazde každého upratovania. Na pomoc vám teraz prichádza revolučný elektrický čistič okien s odsávaním Orava CO-265, ktorý je šikovnou kombináciou dokonale priliehajúcej stierky a odsávača.

 

Okná stačí umyť vodou s trochou saponátu a potom ich už len „prejsť“ zhora dole čističom, ktorý špinavú vodu hygienicky odsaje ako malý vysávač do 180 ml nádržky bez kontaktu vašich rúk so znečistenou vodou. Okná vyleští, takže na nich neostane jediná šmuha. Ergonomicky sadne do ruky, ľahko sa obsluhuje a na jedno nabitie vydrží pracovať 30 minút. Výborne vám poslúži aj pri čistení zrkadiel, obkladačiek, sklenených stolov i stien sprchového kúta. Môže byť váš za 45,90 €. www.orava.eu

Zobraziť celú novinku
Naštartujte svoj deň s ovsenými kašami Goji, Açaí a Rakytník  pasik
Naštartujte svoj deň s ovsenými kašami Goji, Açaí a Rakytník

V dnešnej uponáhľanej dobe mnohí z nás zabúdajú na raňajkový rituál. Ten je však pre náš organizmus dôležitý. Doprajte si chutný štart do nového dňa - Ovsenú kašu od Dr.Oetker v atraktívnych príchutiach Goji, Rakytník a Açaí. Všetky navyše v kombinácii s ľanovými semienkami. Vďaka kvalitným surovinám a jednoduchej príprave sú skvelou voľbou na raňajky alebo ako rýchle občerstvenie počas dňa.

Kúsok zdravia v malom

Vedeli ste, že ovsené vločky sú významným zdrojom beta-glukánov? Práve tie prispievajú k udržaniu prirodzenej hladiny cholesterolu vkrvi. Priaznivý účinok pozorujeme už pri konzumácii 3g beta-glukánov z ovsa denne, a preto by sme mali vločky pravidelne začleniť do nášho jedálnička.

Ovsené kaše Dr.Oetker obsahujú vysoký podiel celozrnných ovsených vločiek, v ktorých nájdete telu prospešné beta-glukány a vlákninu. Nevyžadujú ani veľa pozornosti na prípravu. Stačí ich zaliať horúcou vodou a počkať 3 minúty na výsledok. Teraz máte k dispozícii v jednej krabici hneď štyri jednoporciové balenia ovsenej kaše.

 

Je ťažké si vybrať

Nový rad ovsených kaší od Dr.Oetker prináša svieže a jedinečné chute, ktoré potešia nielen váš apetít, ale aj vitalitu:

Goji tajomstvo čínskej medicíny, ktorého prvé zmienky pochádzajú z 2. storočia pred n.l. Toto zázračné ovocie je bežnou súčasťou jedálnička tamojšieho obyvateľstva, ktoré verí, že sa jedná o „plod dlhovekosti“. Ak ste Goji ešte nevyskúšali, je najvyšší čas to zmeniť.

Ak vás láka exotická chuť Açaí, vedzte, že vyskúšate chuť plodov palmy rastúcej v amazonských dažďových pralesoch. Plody Açaí konzumovali pre svoje priaznivé účinky už domorodé kmene Južnej Ameriky a môžete ich nájsť aj v dnešných brazílskych pokrmoch.

Trojicu atraktívnych chutí uzatvára Rakytník – výnimočná rastlina sýtej oranžovo-červenej farby, ktorej korene siahajú do tibetskej a čínskej medicíny.   Ľudstvo využíva jeho liečebné účinky už 2 500 rokov,   a to najmä pre všestranné využitie a blahodarný vplyv na organizmus.

 

Odporúčaná maloobchodná cena Ovsená kaša Rakytník/ Goji/ Açaí Dr.Oetker (4x60g): 2,99 – 3,29€

 

 

 

Zobraziť celú novinku
Pripravte sa na jarné upratovaniepasik
Pripravte sa na jarné upratovanie

S prvými jarnými lúčmi zvyčajne vyjdú na povrch aj detaily, ktoré zimné šero milosrdne skrylo: zaprášené okná, prach v rohoch miestnosti, nečistoty na gauči alebo odtlačky na sklenených dverách. Nenechajte si kaziť jarnú náladu, ani sa zbytočne neochudobňujte o víkendové výlety. Kúpte si spotrebič, ktorý vám upratovanie čo najviac uľahčí a ušetrený čas venujte sami sebe.

Novinka pre vás - robotický čistič okien HOBOT 198

HOBOT 198 precízne vyleští rôzne sklenené povrchy rôznej hrúbky (okná, zrkadlá, sklenené dvere, vstavané skrine, výklady atď.). Čistí precízne a nezanecháva odtlačky, pretože na pohyb nepoužíva žiadne prídavné kolieska.

Ovládať ho môžete aj prostredníctvom smartphonu so systémom iOS a Android a vstavaná záložná UPS batéria chráni robot proti pádu pri výpadku elektrickej energie. Cena je 285 €.

 

Kúpite v predajniach Datart alebo na www.datart.sk 

Zobraziť celú novinku
Novinka Sunar Premium 4 pre zdravý vývoj malých objaviteľovpasik
Novinka Sunar Premium 4 pre zdravý vývoj malých objaviteľov

Veľakrát až žasneme nad tým, čo všetko už naše deti vedia. Čo sa za taký krátky čas dokázali naučiť a ako sa z malého bábätka stáva človiečik, ktorý rozpráva, chodí, objavuje a nebojí sa dať najavo, keď sa mu niečo nepáči. Dieťa v prvých rokoch života denne vstrebáva desiatky informácii a je vďačné za každý nový podnet, ktorý mu poskytneme.

 

Pre zdravý vývoj našich najmenších je však dôležitý nie len dostatok zaujímavých podnetov na hru a učenie, ale tiež pestrá strava bohatá na potrebné vitamíny. Preto Sunar prichádza s novinkou Sunar premium 4 pre deti od ukončeného 24. mesiaca, ktorý malým prieskumníkom dodá dostatok vitamínov a živín potrebných pre ich zdravie na ich dlhej ceste za poznávaním sveta okolo nich.

 

Prekvapuje vás, koľko nových slov sa váš drobček denne naučí a do akých zákutí bytu i záhrady sa sám neohrozene vydá? Obdobie okolo druhého roku života patrí vo vývoji dieťaťa k tým veľmi významným. Pomaly sa stáva menej závislé na pomoci od druhých aj na prítomnosti mamičky a v mnohých činnostiach je samostatnejšie ako predtým. To vysvetľuje, prečo začína neraz vzdorovať a chce všetko robiť sám. Niet divu.

Mozog dieťaťa práve vo dvoch rokoch dosahuje už 80 % veľkosti mozgu dospelého človeka. Aby sa mozog dobre vyvíjal a správne fungoval, je nutné zaistiť dieťaťu dostatočný príjem vitamínov, minerálnych látok, polynenasýtených mastných kyselín (omega-3 mastné kyseliny) a ďalších prospešných zložiek, ktoré zdravý rozvoj mozgu podporujú.“, hovorí Ing. Hana Nechvátalová, Nutričná špecialistka firmy Hero Slovakia s.r.o.

 

K tomu môžete prispieť, okrem pestrej stravy, aj zaradením novinky Sunar premium 4 do jedálnička vášho dieťaťa.  Sunar premium 4 bol špeciálne vyvinutý pre potreby detí od ukončeného 24. mesiaca. Obsahuje tiež vitamíny A a C, ktoré sú dôležité pre správny vývoj imunitného systému, ďalej vápnik a železo. Železo je nevyhnutné pre rozvoj poznávacích funkcií, ako sú napríklad rozvoj myslenia a koncentrácie, schopnosť učiť sa, rozvoj pamäti a reči, rozoznávanie farieb a tvarov. Na vývoj mozgu a mozgovej aktivity potom pomáha obsiahnutá kyselina alfa-linolenová zo skupiny omega-3 mastných kyselín. Deťom od ukončeného 24. mesiaca sa odporúča podávať denne aspoň 500 ml mlieka pripraveného zo Sunaru premium 4. Toto množstvo deťom dodá okrem vyššie uvedených vitamínov a minerálnych látok aj 100% odporúčanej dennej dávky vápniku dôležitého pre rast kostí a zubov.

Sunar premium obsahuje, podobne ako všetky ostatné rady Sunar, mliečny tuk, ktorý dodáva nápoju lahodnú, prirodzenú mliečnu chuť a je deťmi veľmi dobre prijímaný.

Sunar premium 4 bude v predaji v obchodoch a lekárňach od februára 2017 za odporúčanú maloobchodnú cenu 12,99 € za 600g balenie.

Zobraziť celú novinku
Tesco rozšírilo ponuku zdravého pečivapasik
Tesco rozšírilo ponuku zdravého pečiva

Ročne predá Tesco na Slovensku 280 miliónov kusov pekárenských výrobkov. Reťazec, ako jeden z najobľúbenejších predajcov pečiva, má prioritu neustále rozširovať ponuku zdravých výrobkov. Aj preto  svoju ponuku aktuálne obohatilo o rôzne špeciality s goji a chia semienkami spolu s novým, zdravým druhom cukrového pečiva. Záujem o pekárenské produkty, ktoré pomáhajú udržiavať vyváženú stravu, u nás  stále rastie. Len vlani kúpili zákazníci Tesca 2,3 milióna cereálnej žemle (kaiserky), ktorá patrí k najobľúbenejšiemu pečivu.

Jedno z najpopulárnejších novoročných predsavzatí je lepšia starostlivosť o zdravie. Začiatkom roka mnohí kupujú permanentky alebo sa aspoň vzdajú zlých sacharidov. Zákazníci tohto obchodného reťazca si však môžu vybrať z rozšírenej ponuky pekárenských výrobkov, ktoré sú súčasťou zdravej výživy. Reťazec tak pomáha udržiavať novovytvorené dobré návyky  v dlhodobom horizonte.

 

K špecialitám z Tesco pekárne patria určite celozrnné mini a ražné bochníky, krájaný chlieb s olivovým olejom, celozrnné žemle - k dispozícii vyrobené z bežného cesta, zo špaldového a z  cesta so semienkami.

 

Od februára tohto roku Tesco používa grahamovú múku pre niektoré mini chleby a žemle. Potraviny vyrobené z grahamovej múky sú veľmi výživné a zdravé, podobne ako celozrnná múka, ale s jemnejšou konzistenciou. Tieto pomaly sa tráviace sacharidy zabezpečujú vyrovnanú hladinu cukru v krvi a poskytujú nepretržitú dávku energie. Konzumácia týchto druhoy potravín tiež pôsobí ako prevencia proti ospalosti, náhlemu pocitu plnosti a hladu po jedle, čo sú typické vedľajšie účinky niektorých potravinársky spracovaných potravín.

 

Okrem celozrnných výrobkov sa medzi zákazníkmi tešia rastúcej obľube žemle s chia semienkami. Tie sú považované za tzv. superpotravinu z jednoduchého dôvodu: sú bohaté na vápnik, fosfor, sodík, zinok, meď, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a antioxidanty a môžu ich konzumovať aj ľudia s intoleranciou na lepok. Na pultoch predajní nájdete odteraz ešte väčšie množstvo čerstvo upečených výrobkov s goji a chia semenami, ako napríklad bagety či cukrovinku bohatú na semienka a sušené brusnice.

 

Tí, čo sa nechcú úplne vzdať sladkostí, si môžu v Tescu  vybrať cukrovinky s nízkym obsahom sacharidov - s kakaovým krémom alebo s kokosovou plnkou či čokoládovú rolku.

Zobraziť celú novinku
Vyzbrojte sa proti jarnej únavepasik
Vyzbrojte sa proti jarnej únave

 

S prvými slnečnými lúčmi pomaly prichádza k slovu aj jarná únava. Pokiaľ ste oslabení po prekonaných virózach, temná zima na vás zanechala stopy v podobe splínu, vaše vlasy a pleť volajú SOS, vaše telo vyžaduje viac pohybu na čerstvom vzduchu, ale vaša hlava by najradšej prespala aspoň týždeň v kuse, je najvyšší čas zaobstarať si pomocníkov, ktorí vám nalejú okrem elánu do života aj pekný vzhľad. Tu sú:

 

Profesionálny smoothie maker Catler PB 4010

Prístroj poháňa veľmi účinný výkonný elektromotor s príkonom 1 000 W, hravo si tak poradí s každou potravinou. Mixuje, seká, drví a melie ovocie aj zeleninu, aby ste svojmu telu mohli dodať vitamínovú bombu. V balení nájdete dvojicu praktických téglikov opatrených viečkom. Tie slúžia zároveň ako nádoba pre mixovanie, takže vám šetria riad. Cena je 127 €.
 

Cenovo dostupný smoothie maker Gallet MS 590
Zdravý a chutný nápoj s ním pripravíte behom niekoľkých sekúnd a fľašu s objemom 500 ml si môžete vziať so sebou do práce, školy alebo telocvične. Cena je 17,30 €.
 
Profesionálny odšťavovač KENWOOD JMP800SI
Sila odšťavovača tkvie v pomalých otáčkach (48 za minútu) a obrovskej sile indukčného motora, čím dosahuje až 81 percentnú extrakciu. Z ovocia a zeleniny tak dostane aj tú poslednú dôležitú živinu a vitamín a jeho ďalšou výhodou je, že si poradí aj s celými kusmi ovocia a zeleniny. Objem nádoby na nápoj je 1 l, nádoba na dužinu má rovnakú kapacitu. Cena je 399 €.

Cenovo dostupný šnekový odšťavovač SENCOR SSJ 4042RD
Odšťavuje pri nízkych otáčkach (60 za minútu) a taktiež zachováva v ovocí a zelenine všetky enzýmy, vitamíny a ďalšie prospešné látky. Priehľadné nádoby na ovocnú šťavu a dreň majú kapacitu 0,8 l. Cena 91,9 €.
 
Parný hrniec MORPHY RICHARDS 48780
Parný hrniec s celkovým objemom 10 litrov je vhodný pre prípravu zeleniny, mäsa i omáčok. Zvládne pripraviť niekoľko pokrmov naraz, a pritom uchovať prirodzenú chuť a výživnú hodnotu každého z nich. Jeho súčasťou je digitálny časovač, samostatne ovládateľné parné vaničky a programovateľný digitálny displej. Cena je 112 €.
 
Inteligentný elektrický hrniec Philips HD3037/70
Vyniká radom moderných technológií, napríklad 3D systémom ohrevu pre rovnomerné ohrievanie, 12 automatickými programami pre prípravu čo najzdravších pokrmov a nepriľnavým vnútorným hrncom vhodným do umývačky. Cena je 89 €.
 
Multifunkčný hrniec Tefal RK705138
Ponúka 12 programov pre každodennú jednoduchú prípravu obľúbených pokrmov, ako je dusenie, varenie ryže alebo cereálií, varenie rizota, varenie v pare, smaženie, pečenie, ohrievanie alebo udržiavanie teploty. Balenie obsahuje aj kuchárku s receptami. Je vybavený 3D ohrevom pre rovnomerné ohrievanie. Výhodou je aj jednoduché umývanie: vnútorný hrniec, odnímateľné vnútorné veko a parný kôš sú vhodné do umývačky riadu. Cena je 91,9 €.
 
Jogurtovač SEVERIN JG 3516
Nielenže pri výrobe domáceho jogurtu, ktorý vám pomôže obnoviť črevnú mikroflóru, ušetríte, ale budete mať zároveň perfektný prehľad o jeho zložení. Tento jogurtovač ponúka 7 pohárov zo skla s objemom 150 ml. Cena je 19,9 €.
  

Jogurtovač ARIETE Yogurella 621
Vyrobte si za 12 hodín svoj vlastný chutný jogurt. Oproti tým nakupovaným budete mať istotu, že do neho pridáte len také ingrediencie, ktoré vám vyhovujú. Objem nádoby je 1 l, pripravíte v ňom 6 bežných porcií. Cena je 19 €.
 
Kuvings Fermentor - výrobník syrov, jogurtovač
Staňte sa expertom na domácu výrobu jogurtov, syrov, octu, čalamády alebo ovocného vína. Tieto pochúťky vyrobené na princípe kvasenia sú mimoriadne zdravé a chutné! Cena je 185 €.
 
Kuchynská váha Sencor SKS 36YL
V modernom dizajne v rôznych pastelových farbách zváži všetko do 5 kg, o presnosť na 1 g sa postarajú 4 senzory. Nechýba ani funkcia postupného dovažovania a vynulovanie (TARA), dotykové ovládanie či LCD displej. Cena je 12,9 €.
 
Fitness náramok Fitbit Flex 2
Fitness náramok monitoruje každý váš krok, vzdialenosť a spálené kalórie. Má aj funkciu spánkového režimu, na základe získaných údajov vypočíta optimálnu dobu spánku, celý spánok monitoruje a ráno vás ticho zobudí vibráciami. Je kompatibilný so zariadeniami so systémom Android, iOS aj Windows. V ružovej, levanduľovej, čiernej alebo modrej farbe. Cena je 99,13 € a 99,99 €.
 
Športové hodinky Fitbit Charge 2 L
Štýlové hodinky zmerajú všetky vaše kroky, vzdialenosti, počet spálených kalórií, počet hodín, ktoré ste prespali, aj tepovú frekvenciu. Tiež vás zobudia vibráciami alebo vás upozornia, že vám prišla SMS alebo máte hovor, prepojiť ich môžete s operačným systémom Android, iOS aj Windows Phone. Na jedno nabitie vydrží batéria až 5 dní a náramok hodiniek môžete vyberať z niekoľkých farieb. Cena je 158,99 €.

 

Všetky produkty kúpite v kamenných predajniach Datart alebo na www.datart.sk.

Zobraziť celú novinku
Zobraziť všetky aktuality
AKTUALITY
Dievčatá nechcú študovať vedu a technológie. Slovensko prichádza o talentypasik
Dievčatá nechcú študovať vedu a technológie. Slovensko prichádza o talenty

Po?dovŕšení 12 rokov prudko klesá záujem dievčat v základných školách o štúdium matematiky, fyziky, chémie, prírodovedy či informatiky. Vyplýva to z?výsledkov rozsiahleho európskeho prieskumu spoločnosti Microsoft v?11 krajinách. Unikátny prieskum medzi 11?500 školáčkami vo veku od jedenásť do osemnásť rokov zisťoval, prečo sa dievčatá venujú štúdiu vedy a technológií oveľa menej než chlapci.

Fakt, že záujem o vedu a technológie u tínedžeriek klesá, bol známy už predtým. Kedy sa však presne začína vytrácať? Slovenské dievčatá sa o tzv. STEM predmety začínajú zaujímať až v?12 rokoch, čo je o rok neskôr, než je európsky priemer. Viac alarmujúci je fakt, že v?období, keď sa rozhoduje o výbere strednej školy, medzi trinástym a šestnástym rokom, sa ich záujem prepadne hlboko pod európsky priemer, uviedla Lenka Čábelová, manažérka komunikácie spoločnosti Microsoft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf 1. Opýtali sme sa dievčat (11 – 18) a mladých žien (19 – 30): Ohodnoťte v rozmedzí od 1 do 5 (max.): za ako zaujímavé považujete STEM predmety a v akom veku ste si to uvedomili?

 

V celoeurópskom porovnaní sa najskôr o vedu a technológie začínajú zaujímať dievčatá v Rusku (v desiatich rokoch). V Poľsku sa záujem začína v dvanástom roku života, ale výrazne stúpa v šestnástich rokoch a nikdy neklesne pod európsky priemer.

 

Záujem dievčat o STEM treba podchytiť skôr

Vláda, učitelia a rodičia majú na Slovensku aj v?Európe k?dobru priemerne štyri až päť rokov na to, aby dokázali zvrátiť klesajúci záujem dievčat o tieto dôležité predmety (medzi 12 a 16 rokmi). Hoci po dovŕšení 16. narodenín záujem o STEM predmety opäť rastie, nikdy sa už nevráti na pôvodnú hodnotu pred vekom 12 rokov.  „Dievčatá nevidia dostatočne silné prepojenie týchto predmetov s ich každodenným životom, chýba im podpora rodičov a učiteľov a taktiež dostatočný počet vzorov na uplatnenie v budúcom živote,“ dodala Lenka Čábelová. Dôvodom straty záujmu môže byť aj prechod z prvého na druhý stupeň školy, zmena prostredia a učiteľov a proces dospievania. 

 

Podľa docentky RNDr. Beáty Brestenskej, CSc., z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v?Bratislave pritom dievčatá v?STEM dosahujú rovnaké alebo lepšie výsledky než chlapci. V IT Fitness Teste1, ktorý realizuje na Slovensku už šiesty rok, pravidelne víťazili dievčatá. „Napriek tomu mladé ženy z kariéry vo vede a technike rezignujú. Ženy vzdelané v prírodných a technických odboroch chýbajú nielen vo firmách, ale aj v neziskovom sektore a štátnych inštitúciách.  Záujem dievčat je potrebné vzbudiť už skôr – na prvom stupni základných škôl a nie je to len úlohou učiteľov.“  O budúcnosti v odboroch STEM by mali podľa nej s dievčatami hovoriť aj rodičia, aby búrali stereotypy. Firmy a inštitúcie zase môžu prispieť k plastickejšej predstave dievčat o budúcom zamestnaní vo vede a technológiách.

 

Slovensko si nemôže dovoliť strácať ďalšie talenty

Podľa OECD iba jeden z?piatich absolventov odboru počítačových vied v?35 európskych krajináchje žena. Ide o obrovský nevyužitý potenciál a jeden z?hlavných problémov pre súčasný aj budúci trh práce: Európa môže podľa Európskej komisie v?roku 2020 čeliť nedostatku až 900-tisíc kvalifikovaných IT pracovníkov. 

„Práca v budúcnosti je neodmysliteľne spojená s informačnými technológiami. Bude preto dôležité, aby dostatočná časť populácie mala vedomosti a expertízu, ktoré im umožnia pracovať v týchto moderných odvetviach. Ekonómia nás učí, aby sme najskôr zberali ovocie, ktoré je na dosah. V tomto prípade sú to mladé dievčatá, u ktorých je dnes relatívne nízky záujem o STEM štúdium a existuje tak značný potenciál na zlepšenie,“ uviedol Róbert Chovanculiak, analytik nezávislého Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz  INESS.

 

Aj keď ženy boli priekopníčkami počítačovej vedy – napríklad prvý počítačový algoritmus navrhla a?napísala pred 200 rokmi Ada Lovelaceová –, dnes táto oblasť viac oslovuje mužov. V?Microsofte dlhodobo podporujeme zapojenie žien do technológií, pretože je to dôležité pre ne, pre IT spoločnosť aj pre ekonomiku ako celok. Máme množstvo projektov, ktorých cieľom je ukázať dievčatám a?ženám, že pomocou technológií môžu zmeniť svet v?akomkoľvek odbore. Najdôležitejšie je začať búraním predsudkov a?stereotypov, ktoré v?tejto oblasti existujú,“ uviedla Biljana Weber, generálna riaditeľka spoločnosti Microsoft Česká republika a?Slovensko. 

-------------------------------------------------

 

O prieskume:

Unikátny prieskum spoločnosti Microsoft: Prečo európske dievčatá neštudujú vedu? zahrnul jedenásť európskych krajín: Slovensko, Českú republiku, Fínsko, Francúzsko, Taliansko, Írsko, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Rusko a Veľkú Britániu. Výsledkom je jedinečná štúdia, ktorá sa zatiaľ v?Európe v?takomto rozsahu nerealizovala. Microsoft sa spojil s?odborníkmi v?tejto oblasti, zrealizovali rešerš literatúry, zorganizovali skupinové diskusie s?54 dievčatami v?deviatich krajinách a kvantitatívny prieskum medzi 11?500 dievčatami v?11 krajinách. Na účely výskumu bol pojem STEM (Science, Technology, Engineering and Maths) definovaný (a vysvetlený účastníkom prieskumu) ako prírodné vedy (vrátane biológie a?medicíny), technológie, inžinierstva (vrátane dizajnu) a?matematika.

 

 

 

 

 

 

Zobraziť celú aktualitu
Snickers vzdáva hold futbalu a ponúka stretnutie s Pelémpasik
Snickers vzdáva hold futbalu a ponúka stretnutie s Pelém

Značka Snickers sa spojila s najväčšou futbalovou legendou všetkých dôb v rámci novej kampane „Hraj ako Pelé“, vďaka ktorej sa traja Slováci budú môcť s touto jedinečnou osobnosťou stretnúť na Olympijskom štadióne v Barcelone a dokonca si pod dohľadom slávnej športovej ikony zatrénovať. Stačí sa od 24. 4. do 18. 6. zapojiť do súťaže a prispieť na www.snickers.sk videom alebo fotkou na tému najlepší futbalový trik v štýle Pelého. 

Kopať za ten istý tím ako Pelé je snom skoro každého futbalového fanúšika. Aj preto ponúka najpopulárnejšia čokoládová tyčinka na svete možnosť premeniť tento sen na skutočnosť. "Som veľmi rád, že môžem spolupracovať so Snickers a stať sa súčasťou tejto špeciálnej udalosti, ktorú značka prináša svojim priaznivcom. Svet futbalu mi dal strašne veľa a to vítam ako mimoriadnu príležitosť, cez ktorú sa môžem odvďačiť. Teším sa na výhercov súťaže, ktorým rád priblížim ako hrať futbal a vyhrávať ako ja," odkazuje všetkým futbalovým nadšencom Pelé.

 

Pri príležitosti kampane uviedli špeciálnu limitovanú edíciu produktov v podobe balenia obsahujúceho štyri kusy tyčiniek Snickers so samolepkami pod obalom. Vôbec po prvýkrát na slovenskom trhu bude na obale známych čokoládovo-karamelových tyčiniek s arašidmi vytlačených, namiesto typického loga Snickers, päť tematických hesiel – Pelé, Gól, Legenda a Kopačky.

 

Najväčšiu šancu zahrať si s Pelém majú trojčlenné tímy, ktoré ukážu zmysel pre tímovú spoluprácu a zároveň nápaditosť typickú pre Pelého štýl hry. V období od 24. 4. do 18. 6. musia súťažiaci zachytiť na video alebo fotografiu svoj futbalový trik, ideálne nájsť spôsob ako kreatívne zapojiť tyčinky Snickers a zaregistrovať výtvor na www.snickers.sk. „Značka Snickers sa dlhodobo spája so športom a kampaň s najlepším futbalistom všetkých čias je ďalšia úroveň týchto aktivít. Súťaž ‚Hraj ako Pelé' ponúka šancu vyhrať neopakovateľný zážitok, tréning s kráľom futbalu a získať od neho napríklad pár tipov ako sa stať futbalovou legendou," dopĺňa brand manažér značky Snickers pre strednú Európu Radovan Veselý.

 

Fantázii sa medze nekladú a váhať nemusia ani tí, čo svoje schopnosti na ihrisku nepovažujú za perfektné. „Cení sa nápad, nadšenie a tímový duch. Cieľom kampane je vzdať hold výnimočnej futbalovej legende a futbalu ako športu pre každého,“ uzatvára Veselý.

 

Víťazný tím sa v termíne  1. – 3. 9. 2017 vďaka Snickers vypraví na „all inclusive“ cestu do Barcelony spoločne s ďalšími víťazmi súťaže z celej Európy, ktorej vrcholom je stretnutie sa so samotným Pelém na Olympijskom štadióne.

 

Súťaží sa od 24. 4. do 18. 6. 2017. Kampaň podporí vystavenie informácií na miestach predaja tyčiniek, aktivity v digitálnom prostredí, PR a mediálne partnerstvá s vybranými médiami. Vyhlásenie víťaza bude do konca júna 2017.

Info o súťaži na: www.snickers.sk

 

-----------------------------------

Snickers

Čokoládovo-karamelovú tyčinku Snickers vyrába spoločnosť Mars, ktorá je jednou z najväčších rodinných spoločností na svete. Tyčinka Snickers sa vyrába od roku 1930. Obsahuje arašidy, karamel, nugát a čokoládu. Táto kombinácia si získala mnoho priaznivcov, čo z nej robí jednu z najobľúbenejších čokoládových tyčiniek na celom svete.

 

Pelé

Futbalista s veľkým „F“ známy nielen hráčom, fanúšikom a športovým priaznivcom, ale aj bežne nezainteresovaním ľuďom naprieč všetkými krajinami a kontinentmi. Jeho meno sa spojuje s najpopulárnejším športom na svete a je takmer jeho synonymom. S tromi titulmi majstra sveta, dvoma víťazstvami v Majstrovstvách sveta klubov a Severoamerickej futbalovej lige sa stal vedúcim strelcom všetkých čias s celkovým skóre 1 283 gólov. Za tento nevídaný úspech bol na prelome tisícročia zvolený FIFA hráčom storočia. Preslávený je aj jeho mimoriadny herný štýl a technika kopov.

Zobraziť celú aktualitu
Jarné choroby detí výrazne „okrešú“ rodinný rozpočet pasik
Jarné choroby detí výrazne „okrešú“ rodinný rozpočet

 

Na „očeerke“ sa každý rok ocitne vyše 111-tisíc rodičov. Najmä na jar a na jeseň každý z nich stratí z platu desiatky až stovky eur.

„Mami, nie je mi dobre. Bolí ma hrdlo. Nechutí mi jesť“. Túto situáciu rodičia dôverne poznajú, keďže sa opakuje každý rok zvyčajne na jar a na jeseň. Rodičov z týchto detských hlášok vždy rozbolí hlava z predstavy, čo bude nasledovať ráno. Každá detská choroba totiž pre rodiča znamená absenciu v práci, behanie po lekároch, užívanie liekov a, žiaľ,aj výpadok príjmu. Pri súrodencoch je situácia ešte ťažšia: jeden sa uzdraví, avšak do postele zaľahne druhý. A celý kolotoč sa opakuje.

 

Pediatrička: s jarnými chorobami musia rodičia rátať, ak majú dieťa v kolektíve.

Na jar sa najčastejšie prejavujú ochorenia dýchacích orgánov, zväčša v rámci chrípkovej epidémie. „Jarné ochorenia často spôsobujú baktérie a vírusy, čo úzko súvisí s častejším pobytom v uzavretých priestoroch pri chladnom a nepriaznivom počasí. V detských kolektívoch sa takéto ochorenia veľmi rýchlo šíria a v materskej škôlke naraz ochorie typicky viac detí. Ochorenie sa väčšinou  prenesie aj do domácnosti dieťaťa, kedy ochorejú aj súrodenci a často aj rodičia,“ hovorí pediatrička Marta Špániková. Na jeseň sú to zase opakované ochorenia dýchacích ciest u detí, ktoré práve nastúpili do kolektívu v škole či škôlke . Keď ochorie v kolektíve jedno dieťa, znova sa ochorenie typicky šíri v celej triede.

 

Rodičia môžu prevenciou ochoreniu zabrániť  alebo skrátiť jeho priebeh. „Na druhej strane, po prekonaní ochorenia je veľmi dôležitá dostatočná rekonvalescencia a nie uponáhľaný vstup dieťaťa do kolektívu,“ upozorňuje doktorka Špániková. U detí je dôležité formovať zdravý životný štýl: deti majú mať dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, dostatok spánku a nemali by žiť vo fajčiarskej domácnosti. „Málokto si uvedomuje, že fajčiarske prostredie je príčinou zdĺhavého liečenia aj ľahkých infektov a vzniku komplikácií.“ Pomôcť môže aj podávanie liekov, ktoré podporujú imunitu ako vitamínov, imunoglukánu a v zimných mesiacoch od novembra do konca marca podávanie rybieho tuku alebo vitamínu D. Zásadné je správne čistenie nosa, dostatok tekutín a včasné vylúčenie z kolektívu (keď rodičia vidia začínajúce príznaky choroby).

 

S priemerným platom stratíte počas 10-dňovej OČR takmer 150 eur

 Aj keď bežné choroby nemajú dlhý priebeh, rodičia sú počas roka s deťmi doma často. Ročne je na takzvanej OČR (ošetrovanie člena rodiny) v priemere až 111-tisíc rodičov. Navyše, mnohí rodičia s nadpriemerným platom si na opatrovanie detí berie dovolenku. "Dôvod je jednoduchý. Priemerná suma vyplatenej OČR zo Sociálnej poisťovne je podľa štatistiky len 90 eur. Za vymeškaný deň z práce rodič dostáva len 55 percent z hrubej mzdy. Pritom maximálne máte nárok na 10-ňovú OČR. Dobrá správa je, že tento výpadok z príjmu sa dá nahradiť poistením,"  hovorí finančná analytičkaOVB Allfinanz Slovensko Viera Mamojková.

 

Modelový príklad:

Mama musí zostať 10 dní doma s dieťaťom. Keďže zarába 850 eur v hrubom, dostane za 10-dňovúOČR 155,90 eur (výška OČR sa počíta takto ->hrubá mzda : počet dní v mesiaci x 55 % x počet dní doma s dieťaťom). V tomto prípade 850 : 30 = 28,33 eur x 55% x 10 dní = 155,90 €.  To znamená, že mama príde za 10 dní oproti bežnému platu o 127 eur. S vyšším príjmom je prepad príjmu ešte horší. Pri OČR totiž platí denný vymeriavací základ, pre rok 2017 stanovený na maximálne 58,0603 eura na deň. Platí teda rovnica: čím vyššia mzda a dĺžka liečenia, tým väčší „prepad v peňaženke“.

 

Pre takéto prípady odporúčam pripoistiť si takzvané ošetrovné:

- Ak ostanete s dieťaťom doma dlhšie ako 11 dní a choroba je bakteriálneho pôvodu, získate od poisťovne od 50 € do 250 € (suma je obmedzená na max. 30 % z čistého príjmu rodiča, ktorý zostane doma na OČR a doloží doklad o príjme)

·  Pri hrubom plate 950 eur mesačne získate maximálne plnenie 250 €, s vyšším príjmom by už plnenie bolo vždy to maximálne, t.j. 250 eur. Matka z modelového príkladu by získala 200 €.

·  Nárok na poistné plnenie môže vzniknúť dvakrát do roka.

·  Ak má klient dojednané pripoistenie tzv. Ošetrovné a dieťaťu by bola diagnostikovaná závažná choroba (napr. skleróza multiplex, autizmus, kliešťová encefalitída, zlyhanie obličiek a iné) poisťovňa vyplatí dvojnásobok dohodnutej poistnej sumy. Zoznam závažných chorôb má poisťovňa vyšpecifikovaný vo svojich VPP (všeobecných poistných podmienkach) a tabuľkách pre závažné choroby. Výhodou pre klienta je, že takýto typ pripoistenia (závažných chorôb) nemusí mať osobitne v poistnej zmluve dojednaný.

 

„Treba však pamätať aj na to, že pri poisteniach chorôb si poisťovne uplatňujú tzv. čakaciu lehotu. V tomto type pripoistenia sú to 3 mesiace od vzniku poistenia. Až po ich uplynutí vzniká nárok na poistné plnenie,“ upozorňuje V. Mamojková. „Ošetrovné je pripoistenie:  nedá sa dojednať samostatne, ale viete si ho uzavrieť ako doplnok k životnej poistke. 

 

Príklad životného poistenia pre rodiča s pripoistením ošetrovného pre dieťa*

Krytie rodiča (poistné sumy):

·         Smrť:  5 000 eur

·         Smrť úrazom: 20 000 eur

·         Smrť úrazom pri dopravnej nehode: 40 000 eur

·         Trvalé telesné poškodenie: 10 000 eur (s progresívnym plnením, čo v tomto prípade do 5-násobku poistnej sumy)

 

Krytie dieťaťa:

·         Ošetrovné: 200 eur

Pri zistení závažného ochorenia: dvojnásobok poistnej sumy (v tomto prípade 400 eur)

* Rodič má 37 rokov, poistený je do 62.roku života,  dieťa má 4 roky a je poistené na 10r

 

Rodič by za toto poistenie platil približne 180 eur ročne  (15 eur mesačne), z toho ošetrovné by ho stálo 60 eur ročne, čo je 5 eur mesačne.

 

 „Spôsobov, ako si chrániť príjem je, samozrejme, niekoľko. Napríklad pri životnom poistení si môžete pripoistiť nevyhnuté liečenie úrazu, ale aj trvalé následky úrazu či kritické choroby. Keďže výpadky príjmu sa týkajú tisícov Slovákov a každý ma inú životnú situáciu, odporúčam poradiť sa so svojím finančným sprostredkovateľom. Vhodné poistenie totiž naozaj dokáže zmierniť finančný dopad na chod domácnosti,“ odporúča finančná analytičkaOVB Allfinanz Slovensko Viera Mamojková.


  

 

  

Zobraziť celú aktualitu
Recepty na Veľkú noc od Tescapasik
Recepty na Veľkú noc od Tesca

Uvažujete nadtým, čím ponúknete kupačov a šibačov? Ešte nie? Nuž, pomaly, by ste mali začať. Nech to nie je len niečo narýchlo, ale má to šmrc, výbornú chuť a dobre to vyzerá. Verte, že chutné tipy, čo pre vás pripravilo Tesco, si budú pochvaľovať všetci.

 

Špenátové palacinky4 porcie, príprava 30 minút

300 ml plnotučného mlieka

75 g čerstvého špenátu

1 vajce

150 g hladkej múky

hrsť čerstvej bazalky (nemusí byť)

soľ

čierne korenie

3 PL oleja

na podávanie:

4 vajcia na volské oká

75 g čerstvého syru ako feta a pod.

čerstvý šalát

 

V mlieku rozmixujeme čerstvý špenát s bazalkou, kým nie je mlieko úplne zelené. Potom pridáme vajce a rozmiešame ho.

V miske zmiešame múku so soľou a korením a postupne za stáleho miešania metličkou pridáme vaječnú zmes.

Cesto necháme postáť aspoň 15 minút pred tým ako začneme robiť palacinky.

Panvicu necháme rozpáliť, pridáme trochu oleja a postupne vysmažíme palacinky.

Palacinky na plníme volským okom, posypeme trochou nalámaného syra a podávame so šalátom. Na záver môžeme ešte dochutiť trochou čierneho korenia.

 

 

Sendviče pre šibačov - príprava 30 minút, cca 12 sendvičov

5 vajec

200 g čerstvého krémového syra

2 PL horčice

1 väčšia mrkva

½ šalátovej uhorky

soľ

čierne korenie

24 plátkov toastového chleba

 

Vajcia uvaríme na tvrdo a potom ich nastrúhame na jemno. Vajíčka dochutíme soľou, čiernym korením  a horčicou a vymiešame s krémovým syrom. Hotovú pomazánku rozdelíme na 3 časti. Do jednej pridáme nastrúhanú mrkvu a do druhej nastrúhanú uhorku, ktorú sme najprv osolili a dobre vyžmýkali.

Toastové chleby natierame striedavo vajíčkovou, mrkvovou aj uhorkovou nátierkou. Potom ich prikryjeme druhým chlebom a pomocou veľkonočných vykrajovačiek vykrojíme zajačika alebo vajíčko a podávame.

 

Mrkvové cupcaky - 10 - 12 cupcakov, príprava 1 hodina

100 g masla

100 g trstinového cukru

90 g kryštálového cukru

2 vajcia

1 vanilkový cukor

120 g hladkej múky

¼ prášku do pečiva

120 g nastrúhanej mrkvy

½ ČL mletej škorice

70 g vlašských orechov

 

na ozdobu

250 g krémového syru typu philadeplhia

120 g masla izbovej teploty

125 g práškového cukru

1 mrkva

50g vlašských orieškov

 

Rúru rozohrejeme na 175 stupňov. Maslo roztopíme a necháme mierne vychladnúť.

Vajcia rozmixujeme s vanilkovým, trstinovým aj kryštálovým cukrom do peny a pridáme vychladnuté maslo. Premiešame a postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, mrkvu a nasekané vlašské orechy a nakoniec aj škoricu.

Cesto rozdelíme do jednotlivých cupcakových košíčkov a košíčky naplníme do cca troch štvrtín.

Cupcaky pečieme približne 30 - 40 minút.

Medzi tým ako sa pečú cupcaky pripravíme si krém na ich ozdobu. Krémový syr vyšľaháme do hladka. Potom pridáme maslo a opäť šľaháme a nakoniec pridáme aj cukor. Vyšľahaný krém odložíme do chladničky a necháme chvíľu stuhnúť.

Cupcaky po upečení necháme vychladnúť. Potom pomocou noža nanesieme krém, ktorý vytvarujeme do špica, prípadne použijeme aj cukrárenské vrecko. Boky cupcaku obalíme v nasekaných orieškov a vrch ozdobíme čerstvo nastrúhanou mrkvou.

 

Bravčová roláda s plnkou 4 - 6 porcií, príprava 2 hodiny

750 g bravčového pliecka

2 vajcia

50 g čerstvého špenátu

1 cibuľa

2 PL nasekanej pažítky

50 g slaniny

1 PL oleja

soľ

čierne korenie

tymián

 

Pliecko narežeme pozdĺžne tak, aby sme z neho dostali čo najväčšiu plochu.

Cibuľu a slaninu nakrájame na drobno a opečieme na troche oleja. Potom pridáme špenát a chvíľu dusíme. Keď je špenát udusený pridáme vajcia a urobíme praženicu.

Pripravenú praženicu necháme vychladnúť, ochutíme soľou a korením, a jemne rozmixuje, tak aby získala zelenú farbu. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku a plnku rovnomerne natrieme na mäso. Opatrne zarolujeme do rolády a prevlečieme potravinárskym špagátikom.

Roládu potom poriadne osolíme a okoreníme, zabalíme do alobalu a dáme piecť na plech na mriežku. Do plechu najeme vodu, tak aby bola vo výške aspoň 1 cm, a pečieme pri 180 stupňoch približne 90 minút. 15 minút pred dopečením odstránime alobal, aby sa mäso na povrchu pekne opieklo.

Upečenú roládu potom nakrájame a podávame s obľúbenou prílohou.

 

Veľkonočné zajačiky - cca 8 zajačikov, príprava 55 minút, kysnutie 1,5 hodiny

500 g hladkej múky

160 g kryštálového cukru

250 ml plnotučného mlieka

1 kocka droždia

125 g masla

3 žĺtka + 1 na potretie

1 bielko

štipka šafránu

hrozienka na ozdobu

práškový cukor na posypanie

 

Do teplého, nie horúceho mlieka pridáme cukor a droždie a necháme vzísť kvások.

Medzi tým ako necháme droždie pracovať, k múke pridáme roztopené maslo, žĺtka, šafran a pridáme kvások. Všetko dobre spracujeme a poriadne vymiesime tak, aby cesto bolo jemné a vláčne. Necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste pod utierkou.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí. Aby boli zajačiky rovnako veľké, môžeme cesto presne odvážiť.

Na zajačiky budeme potrebovať rozdeliť kúsky cesta na 3 časti. Na chvost vygúľame malú guličku, telo zajačika vyformujeme z dlhého šulca, ktorý zamotáme ako osie hniezdo a hlavičku vyformujeme z menšieho valčeka, ktorý z jednej strany vyšúľame do špica a z druhej rozrežeme do cca polovice nožom, aby sme vyrobili ušká. Jednotlivé časti zlepíme bielkom a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi zajačikmi necháme dosť priestoru, pretože sa pečením ešte zväčšia.

Pripravených zajačikov necháme ešte 30 minút podkysnúť, potrieme ich rozšľahanými žĺtkami, a každému zajačikovi urobíme očko z hrozienka.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25 minút.

Po upečení necháme zajačiky vychladnúť a pred podávaním ich môžeme pocukrovať práškovým cukrom.

 

Zdroj foto: Tesco

 

 

 

Zobraziť celú aktualitu
Nepodceňte príchod jari, doplňte si horčíkpasik
Nepodceňte príchod jari, doplňte si horčík

Dlhé zimné dni, oslabená imunita, menej pestrá strava – to všetko sa podpíše na našom tele počas zimy. Jar už však nie je ďaleko. Na to, aby náš organizmus zvládol túto zmenu, musí fungovať stopercentne. K tomu pomôže aj horčík.

Počas zimy funguje naše telo akoby v úspornom režime. Menej slnečných lúčov, krátke dni, ako aj zhon z konca a stres zo začiatku roka spôsobujú, že sme mnohokrát bez energie, unavení a bez chuti. Okrem ovocia a zeleniny by sme nemali zabúdať ani na prísun minerálov. Kľúčovým v tomto období je najmä horčík. Je neoddeliteľnou súčasťou asi 300 dôležitých procesov v našom tele. Jeho príjem pre človeka je preto nenahraditeľný,“ hovorí doktorka Beáta Koréneková z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Ak náhle hladina horčíka klesne, dostaví sa bolesť hlavy, celková únava, nesústredenosť, svalové kŕče a vyššia náklonnosť k stresu. Aj pred príchodom jari je preto zvýšený príjem horčíka priam nutnosťou.

 

Okrem fyzicky a psychicky náročných situácií sa vyšší príjem horčíka odporúča aj vtedy, keď je organizmus oslabený chorobou či zvýšenou teplotou,“ dodáva doktorka Koréneková. Na jeho každodenné dopĺňanie je preto potrebné myslieť nepretržite.

Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve. Preto je jeho dopĺňanie stravou veľmi dôležité. Bohaté zásoby horčíka sa nachádzajú napríklad v strukovinách, čerstvej listovej zelenine, orechoch, morských rybách či banánoch. Minerálne látky sa z vody do organizmu vstrebávajú lepšie, ako napríklad z potravín alebo z doplnkov výživy. Ideálnym zdrojom pre príjem horčíka je preto pitie minerálnych vôd. Minerálna voda je prirodzeným a dobre dostupným zdrojom minerálov (teda aj horčíka), ktoré dokáže telo efektívne zužitkovať,“ dopĺňa doktorka.

 

Pre každodenný pitný režim sú najvhodnejšie tzv. stredne-mineralizované minerálne vody s nižšou hladinou sodíka. Stredne-mineralizovaná minerálna voda Magnesia má unikátne zloženie, pretože je bohatá na prírodný horčík a zároveň obsahuje málo sodíka. Obsahuje 170 mg horčíka v jednom litri, čo je 45% dennej odporúčanej dennej dávky horčíka a len minimálne množstvo sodíka (6,17 mg/l). To predstavuje v jednej 1,5l fľaši len 0,4% odporúčaného príjmu soli na osobu.

Magnesia môže byť súčasťou každodenného pitného režimu. Skúste si ju každý deň napríklad dať v práci na stôl a popíjať z nej počas celého dňa. Jar privítate s úsmevom.

 

Viac informácií nájdete na www.magnesia.sk

Zobraziť celú aktualitu
Prieskum spoločnosti Tetra Pak: 7 z 10 Slovákov spája nápojové obaly so zdravím pasik
Prieskum spoločnosti Tetra Pak: 7 z 10 Slovákov spája nápojové obaly so zdravím

Takmer dve tretiny slovenských spotrebiteľov považujú zdravotné faktory pri výbere obalov za dôležité. Uvedomujú si, že obal môže chrániť svoj obsah aj bez pridania konzervačných látok, čím udrží jeho vysokú kvalitu. Zdravie sa tak stáva čoraz dôležitejšie aj pri výbere balenia nápojov a potravín. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu spoločnosti Tetra Pak, ktorý spoločnosť pripravila pri príležitosti 25. výročia pôsobenia na slovenskom trhu.

Tetra Pak minulý rok uskutočnil reprezentatívny prieskum, ktorým analyzoval vnímanie slovenských spotrebiteľov. Výskum odhalil, že podobne ako inde vo svete slovenskí spotrebitelia venujú veľkú pozornosť kvalite, zdraviu a prirodzenosti výrobkov, ktoré konzumujú. Väčšina ­– 72 % – z respondentov je presvedčených, že balenie zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní kvality potravín. Títo spotrebitelia si zároveň dávajú pozor, aby balenie neobsahovalo nebezpečné látky.

 

Prieskum dokazuje, že spotrebitelia očakávajú od obalov udržanie potravín v zdravotne nezávadnom a prirodzenom stave. Obalové materiály a technológie dodávané spoločnosťou Tetra Pak dokážu napĺňať tieto očakávania. Obaly umožňujú zachovať kvalitu a výživové látky potravín bez nutnosti pridávania akýchkoľvek konzervačných látok. Nápojové kartóny poskytujú najvyšší štandard ochrany aj citlivým potravinám vďaka viacvrstvovej štruktúre, ktorá efektívne chráni pred akýmkoľvek svetlom, vzduchom a ďalšími vonkajšími faktormi. Okrem toho sme za posledných viac ako 25 rokov obchodných aktivít na Slovensku boli vždy schopní pravidelne ponúkať inovatívne riešenia, ktoré sú v súlade s očakávaniami spotrebiteľov a potrebami našich zákazníkov,“ uvádza Lenka Hálková, marketingová manažérka spoločnosti Tetra Pak Slovensko.

 

Zaujímavé však je, že environmentálne aspekty balenia nie sú hlavným aspektom, ktorým sa spotrebitelia na Slovensku zaoberajú. Vplyv na životné prostredie spolu s lokálnou výrobou a dobrou povesťou firmy radia pri výbere nápojových obalov medzi menej dôležité faktory.

 

„Aj keď otázka životného prostredia nepatrí u slovenských zákazníkov medzi najdôležitejšie faktory pri nakupovaní, potreba zaoberať sa týmto problémom dnes rastie na celom svete, rovnako ako na Slovensku. Inovácie v oblasti ochrany životného prostredia sú pre spoločnosť Tetra Pak kľúčové. Na Slovensku napríklad usilujeme o  zvýšení podielu nápojových kartónov s certifikáciou  FSC vyrábaných z papierových vlákien, ktoré pochádzajú zo zodpovedne obhospodarovaných lesov,“ dodáva Hálková.

 

Zobraziť celú aktualitu
Päť škôl, 2270 porcií „zdravia“ a jeden šéfkuchár pasik
Päť škôl, 2270 porcií „zdravia“ a jeden šéfkuchár

 

Celkovo 2270 porcií„zdravia“ pre žiakov základných a stredných škôl sa podarilo navariť známemu šéfkuchárovi Vojtovi Artzovi počas jeho turné po školských jedálňach. Svojim kulinárskym umením spracoval a deti si tak mohli vychutnať až 280 kg sumčeka afrického, pochádzajúceho výlučne zo slovenských chovov.

Kampaň za zdravšie stravovanie realizovali  vo viacerých školách. Pilotný projekt spustili ešte koncom minulého roku v bratislavskej Spojenej škole sv. Františka z Assisi v Karlovej Vsi. Tím pod vedením šéfkuchára Vojta Artza uvaril šesť rôznych receptov, pričom základnou zložkou boli chutné ryby.


Neskôr varili v Spojenej škole v Nitre na Slančíkovej ulici, kde sa na taniere tamojších detí dostalo 750 porcií sumčeka s glazovanou zeleninou, v Strednej odbornejškole obchodu a služieb v Žiari nad Hronom(varili sa sumčeka s paradajkovou omáčkou a štuchanými zemiakmi), Základnej škole na ul. Janka Kráľa v Novej Dubnici (chutné porcie sumčeka s bazalkovými cestovinami), a v Základnej škole P. J. Šafárika v Tornali (sumček so zeleninovým kuskusom). „Musím konštatovať, že projekt a varenie sa stretlo s veľkým záujmom a ohlasom u detí. Chutilo im a radi by si akciu opäť niekedy zopakovali,“hovorí šéfkuchár Vojto Artz.

 

V rámci projektu sa už dlhodobo snažia školským jedálňam vnuknúť zdravšiu inšpiráciu a v spolupráci so šéfkuchárom Vojtom Artzom presadzovať pozitívne trendy a nové technologické postupy pri stravovaní detí. Práve ryby sú tá položka zdravej stravy, ktorú odborníci odporúčajú, pretože sú jedinečný zdroj omega mastných kyselín, vitamínov, minerálov a kvalitných bielkovín. Mali by sa konzumovať jeden až dvakrát do týždňa spolu v množstve 100 až 300 gramov.

 

Vojto Artz dokázal, že variť zdravo a chutne sa dá aj pre naozaj veľký počet detí. A pritom nejde o žiadnu drahú záležitosť – faktom zostáva, že každá školská jedáleň sa musí zmestiť do svojho rozpočtu. Vojto mohol každú jednu porciu navariť maximálne za 1,09 eura, a to sa mu aj podarilo.

 

 „Kde je vôľa, tam je cesta... Aj keď to nie je vôbec ľahké,“ uzatvára s úsmevom Vojto Artz a sľubuje, že kampaň za „zdravím“ na tanieroch našich detí bude pokračovať. 

Zobraziť celú aktualitu
V bistre The Bus Stop si dáte klasickú tresku pasik
V bistre The Bus Stop si dáte klasickú tresku

Po vlne moderných reštaurácií a bufetov sa v Bratislave objavila retro prevádzka. V The Bus Stop sa budete cítiť ako pred 50-mi rokmi, ale pripomenie vám len to najlepšie z tých čias. Bagety, treska s rožkom, šaláty, palacinky aj originálne džúsy si tam dáte za skutočne „socialistické ceny“. Interiér bagetérie tiež pripomína návrat do minulosti. Uprostred stojí starý vzácny autobus Ikarus, ozdobou je aj bicykel Liberta a nájdete tam aj ďalšie zberateľské kúsky. 

The Bus Stop chce nadviazať na zabudnuté tradície rýchleho občerstvenia u nás, ktoré počas posledného štvrťstoročia prevalcovali americké vplyvy. Nová netradičná prevádzka je oproti autobusovej stanici v Bratislave. V bistre sa vrátite o pár desiatok rokov späť. Nielen atmosférou, ale aj tradičným slovenským jedlom za „socialistické ceny“.

 

„Snažíme sa retro štýl a prinavrátenie k tradičnému rýchlemu spôsobu stravovania. Nie sme reštaurácia, skôr akési bistro, v ktorom sa môže zákazník rýchlo najesť, za rozumnú cenu a v zaujímavom a príjemnom, prostredí. V prvom rade sme bagetéria, kde je na výber množstvo chutných a čerstvých bagiet. Na priblíženie atmosféry spred niekoľkých desiatok rokov ponúkame rôzne šaláty, napríklad notoricky známu tresku, s čerstvými rožkami, hot dogy a pracujeme na doplnení sortimentu o domáce palacinky. Za najväčšiu vychytávku považujem naše vlastné džúsy,“ približuje majiteľ prevádzkyAndrej Körmöndi.

 

Bistro je originálna odpoveď na súčasné módne trendy, v rámci ktorých vznikajú v hlavnom meste vznikajú všakovaké luxusné a hipsterské reštaurácie, no nie každý si môže dovoliť konzumovať v nich. The Bus Stop sa výrazne líši aj od iných prevádzok rýchleho občerstvenia, ktorých počas ostatného štvrťstoročia pribudlo neúrekom, a nielen sortimentom jedla. “Moje rozhodnutie výrazne ovplyvnila poloha prevádzky. Nachádza sa totiž oproti hlavnej autobusovej stanici. Chcel som to poňať tematicky a prvým a zásadným prvkom nášho podniku bol autobus. Našiel som ho na východnom Slovensku, je to Ikarus. Autobus sme dopravili do Bratislavy, celý ho rozmontovali, znovu zložili vo vnútri prevádzky a upravili do finálnej podoby. Oživili sme ho nádhernými kresbami „cestujúcich“ a možno si v ňom posedieť. Všimli sme si, že má priaznivcov u zákazníkov každej vekovej kategórie,“ dodal Andrej Körmöndi.

 

Interiér bistra navrhol majiteľ a dal si na ňom veľmi záležať. „Postupne som začal priestor pretvárať do finálnej podoby s množstvom zaujímavých detailov, ktoré vytvárajú celok pôsobiaci dojmom autobusovej zastávky z minulej doby. Napríklad bicykel Liberta je zberateľský kúsok, bez akéhokoľvek zásahu do dizajnu. Opretý je o stĺp verejného osvetlenia, bez zabezpečenia, voľakedy sa predsa nekradlo,vraví s úsmevom Andrej Körmöndi.

 
Netradičné bistro však v žiadnom prípade nie je nostalgická spomienka na časy, keď bolo aj podnikanie zakázané. Naopak, pripomína to najlepšie z "oných" čias, na čo sme zbytočne a nespravodlivo zabudli. „Nešlo nám o prinavrátenie doby ako takej, skôr o recesiu, ktorá má vyvolať úsmev na tvári tých, čo v tých časoch prežili značnú časť života a zároveň priblížiť atmosféru rokov minulých mladej generácii.  Vítaný je preto každý, čo si chce zaspomínať na „staré časy“, najesť sa a započúvať sa do hitov vtedajšej hudobnej scény,“ uzatvára Andrej Körmöndi.

 

The Bus Stop sa nachádza v bloku C Twin City na Mlynských Nivách. 

Zobraziť celú aktualitu
Prvé výsledky týkajúce sa internetovej závislostipasik
Prvé výsledky týkajúce sa internetovej závislosti

Mesiac od spustenia má androidová aplikácia neZavislost 1574 stiahnutí. Aplikácia anonymne meria aktívny čas používania mobilného telefónu, čo predstavuje najmä využívanie internetu a aplikácií v mobile. Majitelia smartfónov si ju môžu bezplatne stiahnuť z Google Play na adrese: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.inloop.eslovensko.

Priemerný denný online čas všetkých používateľov aplikácie neZávislosť je 3 hodiny a 5 minút, najdlhší čas používania mobilu bol až 17 hodín za deň. Aplikácia má preventívno-informatívny účel, nestanovuje diagnózu používateľov. Prehľadne zobrazuje denný, týždenný, celkový graf a ponúka aj test, otáčaciu kartu odporúčaní, zápisník radostí a starostí, časovú stopku, motivačnú skupinu či funkciu zdieľania a exportu údajov.

 

Aplikácia pomáha k sebapoznaniu a hľadaniu rovnováhy medzi časom tráveným online a offline. Výsledkom testu nadmerného používania internetu môže byť zelená, oranžováčervená úroveň. Zelená farba znamená, že používanie internetu v mobile je pod kontrolou, bez príznakov závislosti. Pri oranžovej sa môžu vyskytovať začínajúce problémy s používaním internetu a inštalácia aplikácie neZávislosť môže byť veľmi užitočná. Červená farba informuje, že sa už vyskytujú problémy s nadmerným používaním internetu a mala by sa vyhľadať pomoc odborníka.

 

Aktuálne čísla slovenských používateľov testu sú:   zelená úroveň 89,3%  , oranžová 10,3% a     červená 0,4%    .

 

Z ďalších anonymizovaných údajov používateľov aplikácie vyberáme dva príklady dosiahnutých dlhších časov strávených na internete v priebehu jedného dňa, a to 17 hodín a 13 hodín. Ich čas sa prerozdelil medzi aplikácie Youtube (4-6 hodín), eVysledky (4 hodiny), Tipsport SK (3 hodiny) a ďalšie aplikácie s oveľa kratšími časmi. Aplikácie, s ktorými strávili používatelia v týchto dvoch príkladoch najviac hodín ilustrujú fakt, že závislosť sa môže meniť z jednej formy na druhú alebo kombinovať. Raz je to nadmerné sledovanie videí na Youtube a online tipovanie (eVysledky, Tipsport SK), inokedy napríklad hranie počítačových hier a alkoholizmus.

 

Aplikácia neZávislosť obsahuje aj funkciu Stopky, ktorá je určená na upozornenie a obmedzenie času strávenom na konkrétnej aplikácii. Desatina prípadov jej použitia končí dobrovoľným zavretím aplikácie. 0,3% používateľov si problémovú aplikáciu dokonca odinštaluje.

 

Ďalšie dáta sa postupne analyzujú. Projekt chce byť prínosom pre psychiatrov, psychoterapeutov, psychológov, školských psychológov, špeciálnych pedagógov, sociálnych terapeutov, sociálnych pracovníkov a ďalších, ktorí sa stretávajú s problémovými používateľmi internetu. Pomáhať chce tiež rodičom, rodinám, školám, štátnym inštitúciám, súkromnému, tretiemu sektoru či médiám porozumieť novodobému fenoménu.

 

Cieľom projektu je okrem mobilnej aplikácie neZávislosť aj informačný portál www.nezavislost.sk, výskumná činnosť o problematike online závislostí a vytvorenie aktívnej siete odborníkov a centier pomoci v regiónoch.

Zobraziť celú aktualitu
Copyright © 2012 lenprezdravie.sk - žiadna časť stránky nemôže byť rozširovaná, alebo reprodukovaná bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa webstránky.
design by  POINTA grafické štúdio